Sayfa yükleniyor

TAPOLCA / MACARİSTAN

Kardeş Kentimiz Tapolca


Veszprém idari bölgesine bağlı kasabalardan biridir. Yüksek bir bölgede konumlanmıştır. Nüfus 16.000 civarıdır. Başkent Budapeşte’ye 140 km uzaklıktadır. Tapolca Slavca’da ‘termal su’ demektir. Kasabanın çevresi termal sularla kaplı olduğu için bu isim verilmiştir. Jeolojik kalıntı ve tarihi anıtlar açısından zengin bir bölgede yer almaktadır.

Tapolca halkı geleneksel yöntemle şarap üretimede oldukça başarılıdır. Bölge’nin şarapları tüm Avrupa’da ün salmıştır. Termal turizm başta olmak üzere gelişmiş bir turizm alt yapısına sahiptir. En önemli turistik cazibesi mağaranın içinde yer alan, dünyanın en büyük 2. Termal gölü ve Mağara Gölü olan Lake Cave ve Orta Avrupa’nın en büyük gölü olan Balaton Gölü’dür.

Kardeşlik Bilgileri

Troya Antik Kenti Çanakkale’nin UNESCO Dünya Mirası listesine girişinin 20. Yılı olması sebebi ile 2018 yılı Troya Yılı ilan edildi. Bu sebeple 55. Troia Festivali kapsamında, Çanakkale’nin diğer kardeş şehirleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin hazır bulunduğu Belediye Meclis Salonu’nda Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile Tapolca Belediye Başkanı Dobo Zoltan 10 ağustos 2018 tarihinde İş Birliği Protokolü imzaladı.

Kardeş kent çalışmasında öncülük yapan MÜSİAD Macaristan temsilcisi Fadıl BAŞAR’a “Fahri Hemsehrilik” ünvanı verilmiştir.

Tapolca ve Çanakkale Arasında Gerçekleşen Etkinlik ve Projeler

2018 yılının Troia Yılı ilan edilmesi sebebi ile Kardeş Kentimizden gelen talep doğrultusunda Ressam Vahid NOVRUZOV, Ressam Fatma Hale GÖKHAN ve Heykeltraş Belgin ŞAHİN’in karma sergisi 20.04.2018 – 04.05.2018 tarihleri arasında Türkiye Büyükelçisi’nin katılımıyla da Budapeşte’de açılmıştır.

Gazeteci Yazar Haluk Şahin belediyelerin organizasyonuyla, Troia üzerine Budapeşte’de söyleşi gerçekleştirmiştir.

İki kentin yerel yönetim delegeleri özel, resmi günler ve festivallere katılım sağlayarak kenti temsil etmektedirler.