Sayfa yükleniyor

POMEZİA / İTALYA

Kardeş Kentimiz Pomezia


Pomezia, merkezi İtalya'da Lazio Bölgesi'nde, Roma ili'ne bağlı ve Roma şehrinin merkezinin 39 km güneyinde bulunan 61.106 nüfusa sahip, 107.3 km² yüzölçüme sahip komün bir şehirdir. Pomezia bir yeni şehir olarak 1930'lu yıllarda kurulan eski "Pontine bataklıkları" üzerinde kurulup 1939'da açılmıştır. Pomezia'ya 1 Ocak 2005 tarihinde çıkartılan bir İtalyan Cumhurbaşkanı kararnamesi ile "Şehir (Citta d'Italie)" şeref statütüsü verilmiştir.

Şehrin deniz kıyısında bir bağlı semt-köyü olan "Pratica del Mare"'de hemen deniz üzerinde bir tepede antik "Lavinium" şehri kalıntıları bulunmaktadır. Bu kalıntıların yakındaki düz arazide İtalyan "Aeronautica Militare (Askeri Hava gücü)" uçak üssü olan "Practica del Mare Üssü" bulunmaktadır. Bu hava üssü Roma'dan seyirci çeken birçok uçak yarışlarına ve uçak gösterilerine sahne olmaktadır.

Pomezia antik Roma döneminde Tiren Denizi sahilinde kurulmuş ama sonra savunmasız olduğu için ve limanı alüvyonlarla dolup şehir 6 km kara içinde kaldığı için terk edilmiş olan eski "Lavinium" şehri kalıntıları yakınlarında kuruldu. Önce bu şehre "Ansonia" ismi verilmesi düşünülmüştü ama şehrin inşasına başlanmadan önce isim "Pomezia"'ya dönüştürüldü.
 
Kardeşlik Bilgileri

Pomezia’da yaşayan halk, kendilerinin Troia’lı olduğunu öne sürmektedir. Troia savaşından kaçan Troialılarla birlikte İtalya’ya giden Aeneas’ın Roma’yı kurduğu iddia edilmektedir.

Pomezia THYRRENUM Kültür Derneği öncülüğü ve talebiyle iki kentin yakınlaşması başlamıştır. Atalarının Troia'dan geldiğine inanan İtalya'nın Pomeiza kenti ile Çanakkale arasında yaklaşık 9 yıldır süren temaslar sonucunda, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile Pomezia Belediye Başkanı Stefano Zappala arasında 28.06.2005 tarihinde Pomezia Belediye Binası’nda Kardeşlik Protokolü imzalanmıştır. İlişkiler özellikle derneğin etkisi ve çalışmalarıyla yürümektedir. 

İki kent arasındaki kardeş kent ilişkilerini başlatan Thyrrenum Derneği Başkanına Fahri Hemşehrilik ünvanı verilmiştir.


Pomezia ve Çanakkale Arasında Gerçekleşen Etkinlik ve Projeler

Her yıl Aeneas’ın Troia’dan İtalya Pomezia kıyılarında denizden gelmesi geleneksel olarak canlandırılmaktadır. Kentimiz delegasyonları da bu ritüele katılım sağlamıştır.

Thyrrenum Derneği üyelerinin hazırladığı “Troia” içerikli tiyatro oyunu kentimiz festivalinde Troia Ören Yeri’nde Çanakkalelilere ve diğer kardeş kentlerden gelen ziyaretçilere sergilenmiştir. 

Çanakkale Seramik Müzesi, dernek yardımıyla, açık havada gerçekleşen ve yüzbinlerce İtalyan ve turistin katıldığı, İtalya’nın en büyük seramik fuarına katılmış, Çanakkale seramiklerini tanıtma imkanı bulmuştur. 

2019 Ekim ayında Çanakkale ve Pomezia Belediyesi arasındaki Kardeş Kent ilişkileri kapsamında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri için kentimize gelen Pomezia Heyeti Troia Ören Yeri’nde antik dönemi yansıtan kostümlerle Troia Atı'nın önünde bir seremoni gerçekleştirerek İlyada Destanı'ndan bölümler okuyup Aeneas'ın Karaya Ayak Bastığı anı canlandırmışlardır.