Sayfa yükleniyor

OSNABRÜCK / ALMANYA

Osnabrück Kent Elçilerimiz


Çanakkale ve Osnabrück Kardeş Kent ilişkilerindeki amaçlar sosyo-kültürel, ekonomik, eğitim, sağlık, turizm, yerel yönetim hizmetleri ve spor gibi konularla iki kenti bulusturmaktır. Kardes Kent elçisi iki kent arasındaki koordinasyonu ve iletişimi sağlayarak yardımcı olmaktadır.

Çanakkale Belediyesi Kardeş Kent’lerinden Almanya’nın Osnabrück kenti ile yapılan protokoller doğrultusunda 2005 yılından beri karşılıklı elçi değişimi gerçekleştirmektedir.Kardeş Kent Elçilerinin amacı iki şehir arasındaki iletişimi sağlamak, dostluğu güçlendirmek ve kardeşlik köprülerini kurmaktır. Bunun için kültürel, sosyal ve ekonomik alanlarda çalışmalar gerçekleştirmektedir. İki kentteki sosyal, kültürel üretimde bulunan kuruluşları ve iş dünyasını bir araya getirerek kültürel ve ticari paylaşımların oluşmasına olanak sağlamaktadır.

Elçilerimiz Kardeş Kent’lerin kurduğu dostlukları pekiştirmek, yaymak ve iletişimlerinin gelişmesi ve pekişmesi için çalışmalar yürütmektedir. Elçiler bu çalışmaları yürütürken belli başlı görev ve sorumlulukları vardır. Bu görevlerin başında yazıların tercümesi gelmektedir. Kardeş Kent’ler arasındaki iletişimi yürütür ve geliştirirler. Okul, dernek ve resmi konukların ziyaretlerinde onlara eşlik ederek ağırlamaktadırlar.

Gerçekleştirilen projelerin yanı sıra sürdürülen projelerin de takibini yapmaktadırlar.Kardeş Kent elçilik görevi her yıl 01 Ekim – 30 Eylül arası gerçekleştirilmektedir. Elçi adayları en az lise mezunu olup iyi düzeyde Türkçe ve Almanca bilmeleri gerekmektedir. Elçiler ayrıca Kardeş Kent’lerin tarihi ve kültürleri hakkında gerekli bilgi ve donanıma sahiptirler.


PROJELER

Kardeş Kent Elçilerinin her yıl düzenli olarak takip ettiği projeler vardır. “Alman- Türk Dostluk Akşamı”  Osnabrük’te gerçekleşen Projede Osnabürck’teki Çanakkale sevdalısı insanlar bir araya gelmektedir.
“Yaz Dönemi Dil Kursu”Bu projede her yıl Çanakkale’den bir bursiyer seçilmektedir. Bir aylığına Osnabrück Meslek Yüksekokulunda Almanca dil kursu almaktadırlar.

“Mayıs Haftası” Osnabürck’teki mayıs ayı içerisinde düzenlenen şenlik Mayıs Haftası olarak adlandırılmaktadır. Çanakkale’den giden elçi Mayıs Haftası şenliklerinde düzenlenen Çanakkale gününü organize etmektedir. Çanakkale’den giden Delegasyona eşlik etmektedir. Osnabrück gelen elçi ise Mayıs Haftası içerisinde Çanakkale Gününde çıkacak müzik grubunun seçimi ve transfer işlemleri ile ilgilenir. Ayrıca delegasyonun transfer işlemlerini de yürütmektedir.  “Kitaplar Dünyayı Geziyor” Mayıs Haftası etkinlikleri kapsamında ve Çanakkale İl Halk Kütüphanesinin katkılarıyla her yıl düzenli olarak gerçekleşen diğer bir projedir. Bu Projede Çanakkale İl Halk Kütüphanesi ile Osnabrück Kent Kütüphanesi Türk ve Alman halkının yararlanması için kitap değişiminde bulunmaktadırlar. Okul Ziyareti Büyük Projelerden biri de okullar arası ziyarettir. Kardeş Kent sürecinden bugüne üç Okul düzenli olarak birbirini ziyaret etmektedir. Bu ziyaretler sonucu Çanakkale’den bir okul Osnabürck’ten bir Kardeş Kent okulu edinmiştir.

Gençlik Değişimi Her yıl dönüşümlü olarak gençlik değişimi düzenlenmektedir. İlk Gençlik Değişimi 1986’da gerçekleşmiştir. 16-20 yaş arası gençler 10 günlüğüne geldikleri Kardeş Kent’in kültürel ve tarihi hakkında bilgi edinmekte, yeni ilişkiler ve dostluklar edinmektedir. Kardeş aile edinen gençler, kentin kültürünü yakından tanıma fırsatı bulmaktadır. Kadın BuluşmasıKardeş Kent’ler için önemli projelerden biri de Kadın Buluşması’dır. “Uluslararası Kadın Platformu Buluşması”nda, diğer Kardeş Kent’lerden katılan kadınlarla çalışmalar yürütülmektedir. Kadının toplumsal yaşam içerisindeki yerinin iyileştirilmesi için deneyimler, metotlar ve çözümler bulmak için çalışmalar yürütmektedir.  Uluslararası Futbol TurnuvasıDüzenli olarak düzenlenen Projeler dışında her dönem yeni projeler de eklenmektedir. Yeni eklenen projelerden biri Uluslararası Futbol Turnuvası’dır. Osnabrück’te düzenlenen turnuvaya Osnabrück’ün Kardeş Kent’lerinden takımlar katılmaktadır. Çanakkale’nin futbol takımlarından oluşan karma biri kız diğeri erkek oyunculardan oluşan iki futbol takımı katılmaktadır. Halk GezisiDiğer bir Proje de Osnabrück’den Çanakkale’ye düzenlenen “Halk Gezisi”dir. Bu Projede Kardeş Kent’imiz Osnabrück’deki vatandaşlar kentin kültürünü yakından tanıma fırsatı bulmaktadır. USARBir diğer önemli Proje de USAR’dır. Osnabürck’te AFAT’tan bir heyet Acil Arama- kurtarma eğitimine katılmakta ve uluslararası standartlara eğitim almıştır. 2014 yılı içerisinde ilk olarak bu düzeyde bir eğitim Çanakkale’de verilecek ve Kardeş Kent Osnabrück’ten bir heyet katılacaktır.


ELÇİLER

SİBEL ŞAHİN

Doğum tarihi / Geburtstag 30.06.1978  Doğum yeri / Geburtort: Osnabrück / AlmanyaMeslek / Beruf (elçi olmadan önce ve şu an): Elçilik görevinden önce Özel şirkette Muhasebeci. Elçilik görevinden sonra Osnabrück Belediyesinde Muhasebeci.Elçilik görevi hakkında görüş:Uluslararası globalleşme sürecinde Kardeş Kent anlaşmalarını ve elçilik görevlerini önemli       buluyorum.Çanakkale ve Osnabrück kardeş kent ilişkilerindeki amaçlar sosyo-kültürel, ekonomik, eğitim, sağlık, turizm, yerel yönetim hizmetleri ve spor gibi konularla iki kenti bulusturmak. Kardes kent elçisi iki kent arasındaki koordinasyonu ve iletişimi sağlayarak yardımcı olabiliyor.Çanakkale/Osnabrück hakkında görüş:Çanakkale ve Osnabrück kentleri doğası ve tarihi ile birbirine uyan muhteşem iki kent.


TUĞBA ŞAHİN

Doğum tarihi: 08.08.1987

Doğum yeri:  Almanya (Osnabrück)

Meslek (elçi olmadan önce ve şu an): Elçi olmadan önce eğitmenlik yapıyordum. Şimdi ise Çanakkale Belediyesi Yazar Sanatçı Evi’nde çalışılmaktayım. Elçilik görevi hakkında görüş: Elçilik görevi Almanya’da doğan ve aslen Türk olan bizler için büyük bir fırsat.  Bu görev bize Türkiye’deki yaşam tarzını öğretiyor ve aynı zamanda farklı bir ülkeye adapte olmaya çalışmak konusunda ufkumuzu açıyor. Bunun yanı sıra farklı kültürlerden birçok insanla tanışmak ve arkadaşlıklar kurmak mutluluk verici. Elçi olarak sevdiğim Şehir Osnabrück’ü Çanakkale’de temsil etmek ve aradaki köprünün bir parçası olabilmek büyük şans oldu benim için.  Çanakkale/Osnabrück hakkında görüş:Osnabrück, doğduğum ve kendimi hep güvende hissettiğim bir Şehir. Ailem ve sevdiklerimle aynı şehirde olmak bana her zaman huzur ve güven vermiştir. Her köşesini bildiğim Osnabrück’ün özellikle belirli mekanlarına haftanın bir günü gitmediğim zaman kendimi kötü hissediyorum. Mesela şehrin belediye binasının yanında olan bir kafem var orada hep huzur buluyorum. İster istemez bazı ön yargılarımla geldiğim Çanakkale, ilk geldiğim andan itibaren beni şaşırtmaya ve etkilemeye başladı. Özgür ve çağdaş bir kent olduğunu ilk günlerden itibaren fark ettiğim Çanakkale’ye çok çabuk alıştım. Osnabrück’te kendimi nasıl güvende hissediyorsam, artık ikinci memleketim dediğim Çanakkale’de de öyle hissediyorum. Sonuç olarak İki kenti birbirine çok benzetiyorum ve barışın, huzurun, sevginin gücünü iki kentte de hissedebiliyorum.  Artık Osnabrück ve Çanakkalesiz bir hayat düşünemiyorum. İki şehirde sevdiklerim var ve artık benim iki memleketim var, daha 3 sene olmasına rağmen sanki Çanakkale’de doğmuş gibi huzurlu ve güvende hissediyorum.


TUBA KARŞI

Doğum tarihi: 24.04.1986

Doğum yeri: Biga

Meslek (elçi olmadan önce ve şu an): Öğretmen

.Elçilik görevi hakkında görüş: Mesleki, sosyal ve kültürel açılardan benim için çok büyük katkıları olduğunu düşünüyorum. Öncelikle mesleki açıdan bir Almanca öğretmeni olarak öğrencilerime sadece tahta başına geçip, kitaplarda verilen konuları moda mod vermek yerine onları Alman kültürü, Alman edebiyatı, Almanya gibi konularda da bilgilendirmek; onlarla burada bulunduğum zaman içindeki deneyimlerimi paylaşmak istiyorum. Aynı zamanda pratiğimi de bu görevde bulunmam sayesinde geliştirdim. Kültürel açıdan ise burada sadece Almanlarla beraber değil, farklı uluslardan insanlarla da tanışma fırsatım oldu. Böylece farklı ulusların kültürlerini de öğrendim. Sosyal açıdan ise daha önce hiç bulunmadığım bir ülkede kimseyi tanımadan, tek başına olmak var olan özgüvenimi daha da arttırdı. Çanakkale/Osnabrück hakkında görüş: Çanakkale ve Osnabrück kentleri tarih açısından da, halklar olarak da bir birine çok benziyor. İki kent arasında çok güzel ve gelişime açık ilişkiler devam ediyor. Kardeş Kent olmaları sebebiyle her sene elçi değişimi programı sayesinde yeni projeler oluşuyor ve uygulamaya konuyor. Bu projeler sayesinde de hem şehirler hem de halklar yakınlaşıyor.


MELEK AKBAY

Doğum tarihi: 20.10.1985

Doğum yeri: Durağan (Sinop)

Meslek (elçi olmadan önce ve şu an): Elçi

Olmadan Önce: Çomü Alman Dili Eğitimi Bölümü’nde Yüksek Lisans Öğrencisiydim ve Lapseki’de bir devlet lisesinde Almanca Öğretmenliği yapıyordum.Şu an: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde Almanca Okutmanı olarak görev yapmaktayım.Elçilik görevi hakkında görüş: Elçilik görevi kişinin yabancı dil gelişimini, sosyal etkinliklerini ve hatta dünyaya bakış açısını değiştiriyor diyebilirim. En güzel yanlarından biri ise sizinle aynı görevi yapan ama farklı ülke ve kültürden gelen 4 elçi ile de çalışıyor olmaktı. Aynı zamanda deneyimli Alman ve Türk şefler sayesinde elçi, yapması gereken işin en iyisini yapma fırsatına sahip. Bu güzel görevi yapmayı herkese tavsiye ederim. Her anlamda bizler için bulunmaz bir fırsattı. Çanakkale/Osnabrück hakkında görüş:Çanakkale’de üniversitede okuduğum için kendimi hep şanslı hissettim. Birçok şehir gördüm ancak hiçbiri bana Çanakkale’deki demokrasi bilincini, yeniliklere açık olmayı, en önemlisi özgürlük hissini veremedi. Ve bu güzel kenti, bir başka ülkede ve o ülkenin diliyle temsil etme fırsatına sahip olduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum. Osnabrück ise hayatım boyunca unutamayacağım en güzel anlarımı yaşadığım, çok güzel arkadaşlıklar edindiğim, iş hayatını en iyi şekilde öğrendiğim ve barış yanlısı olduğunu sonuna kadar halkına hissettiren çok güzel bir şehir benim için. İki kent de barış ve huzur için ve yeni nesiller birbirini daha iyi tanısın diye yapılan her türlü projeye sonsuz destek oldular. Her iki kent de bireysel, sosyal ve dil gelişimim için bana çok güzel fırsatlar sundu ve ben de elimden geldiğince bu göreve layık olmaya çalıştım ve işimi hep severek yaptım…


RIZA BAYSAL

Doğum tarihi: 06.02.1986

Doğum yeri: İzmir/Bergama

Meslek (elçi olmadan önce ve şu an): Jeofizik Mühendisliği ve Satranç Antrenörlüğü

Elçilik görevi hakkında görüş:Ülkemizi ve Çanakkale'mizi temsil etmek harika bir görev. Çanakkale ve Osnabrück arasındaki ilişkileri geliştirmek, Alman ve Türk kültürünü harmanlamak adına çalışmak oldukça güzel. Yeni dostlukların kurulmasına, insanların farklı yerleri görmesine, farklı kültürler tanımasına köprü görevi görmek ne kadar güzel. Elçilik görevinin en iyi özeti, geliştirirken gelişmektir.  Bu görevi bizim için yaratanlara tekrardan çok teşekkür ediyorum.Çanakkale/Osnabrück hakkında görüş: Çanakkale ve Osnabrück nüfusları, büyüklüğü, insanı ve tarihi bakımından birçok açıdan benzerlik gösteren iki şehirdir, sanıyorum ki bu yüzden iyi birer kardeş olmuştur bu iki güzel şehir. Çanakkale benim için o kadar güzel ve özeldir ki bu şehirde yaşamak, yurtdışında onu temsilen çalışabilmek benim için gurur ve mutluluk vericiydi. Osnabrück'ün de aynı şekilde benim için yeri çok ayrıdır. Çok güzel zamanlar geçirdiğim, güzel insanlar tanıdığım, güzel arkadaşlık ve dostluklarım olan farklı bir büyüye sahiptir Osnabrück. Benim için Türkiye dışındaki memleketimdir.


SERVET ÇINAR

Doğum tarihi: 13.06.1984

Doğum yeri: Bakırköy

Meslek (elçi olmadan önce ve şu an): Önce Öğrenci, sonra Akademisyen (Okutman)Elçilik görevi hakkında görüş: Elçilik görevi bana mesleki kariyerim açısından oldukça fayda sağlamıştır. Özellikle branşım gereği benim için önemli bir dönüm noktası olmuştur. Ayrıca sosyal anlamda da farklı kültürleri yakından tanıma ve birlikte çalışma imkanı oldukça verimli ve keyifli bir deneyimdi.Çanakkale/Osnabrück hakkında görüş: Çanakkale ve Osnabrück kentleri sıkı ilişkilerini koruyarak oldukça güzel bir başlangıcı olan bu birlikteliği devam ettirmek konusunda kararlılık gösteriyorlar. Oldukça zahmetli ve masraflı bir iş. Belediyeleri, kendi ve Kardeş Kent’lerinin vatandaşlarına sundukları bu fırsattan dolayı tebrik ediyorum. Kentliler de özverili çalışmalarıyla bu birlikteliği desteklemekteler. Belediyecilik anlayışında çok güzel ve farklı bir köşetaşı olarak görüyorum.


ZUHAL AYAN

Doğum tarihi: 31.08.1981

Doğum yeri: Almanya/Kiel

Meslek (elçi olmadan önce ve şu an): Kolin Hotel Spor Aktiviteleri Sorumlusu – Almanca Öğretmeni

Elçilik görevi hakkında görüş: Farklı kültürleri tanımak ve yurtdışında iş deneyimi yapmak açısından, kısa süreli de olsa, eğlenceli ve güzel bir meslek. Çanakkale/Osnabrück hakkında görüş: İlk başta Osnabrück’e giderken çok tedirgindim, çünkü neyle karşılaşacağımı bilemiyordum. Fakat sonradan görebileceğim ve yaşayabileceğim en güzel şehirlerden biri olduğunu anladım. Aynı Çanakkale gibi taşında toprağında tarih ve doğa kokusu var. Aynı zamanda insanları çok içten ve yardımsever. Osnabrück’te Kardeş Kent elçisi olarak çalışmam da hayatımda ayrı bir yer edindi. Bu fırsat bana tanındığı için çok mutluyum.


ÇAĞLA AVCI 

2020/2021

Doğum tarihi: 08.09.1990

Doğum yeri: Osnabrück/Almanya

Meslek (elçi olmadan önce ve şu an): Ekonomi Hukuk


Almanya çapında Osnabrück’e ve Türkiye çapında Çanakkale’ye özgü Kardeş kent elçi değişim projesinde yer almak benim için büyük bir gurudu. Bu proje barışın sınırları olmadığını gösterir. 

Osnabrück kardeş kent elçisi Çanakkale’de Osnabrück’ü sadece temsil etmekle kalmıyor Osnabrück’ün kültürünü adeta yaşatıyor.

Elçilik heyecan verici ve aynı zamanda çok sorumluluk gerektiren bir görevdir. Elçiler kardeş kentler arasındaki bağlantıları yoğunlaştırmaktan, güçlendirmekten ve sürdürmekten sorumludur. Kültürlerarası değişimleri sağlamak en büyük görevdir. 

Elçi değişim projesi kişinin kendi kişiliği üzerinde son derece biçimlendirici bir etkisi var ve birçok yeni bakış açısı sağlıyor.

Kardeş kent elçi değişim projesi hayatımın en güzel anısı olarak kalacaktır. Barışın kentleri olan Osnabrück ve Çanakkale halklarına huzur ve güven hissettiren şehirlerdir. Osnabrück’ü Çanakkale’de temsil ettiğim için ve kardeşlik köprülerini kurduğum için mutluluk duyuyorum.