Sayfa yükleniyor

Başkanın Mesajları

Çanakkale Belediye Başkanı Sayın Ülgür Gökhan'ın Köy Enstitülerinin Kuruluş Yıl Dönümü Mesajı


Çanakkale Belediye Başkanı Sayın Ülgür Gökhan'ın Köy Enstitülerinin Kuruluş Yıl Dönümü Mesajı

Türkiye Cumhuriyeti'nin eğitim tarihinde çok önemli bir yeri olan Köy Enstitüleri; 17 Nisan 1940 tarihli 3803 sayılı yasayla, dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İNÖNÜ'nün himayesinde, Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali YÜCEL tarafından İsmail Hakkı TONGUÇ'un çabalarıyla kurulmuştur.

Ağır savaşlardan çıkmış, Cumhuriyet'in ilk yıllarında okuma yazma oranı yüzde 5'i geçmeyen bir ülkenin gençlerini ilimle, köylülerini alternatif tarım teknikleri başta olmak üzere pek çok alanda yeni ve faydalı bilgiyle buluşturan Köy Enstitüleri'nde yürütülen çalışmalar sayesinde, 15 bin tarla kısa süre içerinde tarıma elverişli hale getirilmiş ve üretim canlandırılmış, 75 bin yeni fidan toprakla buluşturulmuştur.
Köy Enstitüleri, kuruluş amaçlarının çok üstünde bir başarı göstermiş; sadece köy öğretmeni yetiştirmekle sınırlı kalmayıp, sağlık görevlileri, teknisyenler gibi sorgulayan, üreten, yaratan, düşünen, aklı ve bilimi kullanan çağdaş bireyler yetiştirerek Anadolu aydınlanmasını günümüze taşımıştır.

Ülkemizin aydınlık yüzü olmuş Fakir BAYKURT, Ümit KAFTANCIOĞLU, Talip APAYDIN, Mahmut MAKAL, Mehmet BAŞARAN, Pakize TÜRKOĞLU, Hatun Birsen BAŞARAN, Ali DÜNDAR, Mehmet USLU ve Dursun AKÇAM gibi önde gelen yazarlar ve düşünürler Köy Enstitülerinde yetişmişlerdir.

Her ne kadar 27 Ocak 1954 tarihinde kapatılmış olsalar da kırsaldan başlayarak, ülke gençleri başta olmak üzere bir dönemin yurttaşlarına eğitimden üretime her alanda ışık tutan Köy Enstitüleri'nin 82. Kuruluş yıldönümünü kutluyor, bu yapıtın mimarlarına ve emekçilerine saygı ve şükranlarımı sunuyorum.


Ülgür GÖKHAN
Belediye Başkanı