Başkanın Mesajları

Belediye Başkanı Sayın Ülgür Gökhan'ın 9 Eylül 1922 İzmir'in Kurtuluşu ile 9 Eylül 1923 Cumhuriyet Halk Partisi'nin Kuruluş Yıldönümü Mesajı

“Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyeti diğeri Cumhuriyet Halk Partisi.”

Mustafa Kemal ATATÜRK

Yokluklar, yoksunluklar, işgallerle çökmekte olan bir ülkenin kurtuluş mücadelesi için Eylül 1923'de Halk Fırkası olarak hayat bulan yolculuk, 1924 yılında Cumhuriyet Halk Fırkası ve 1935'de de Cumhuriyet Halk Partisine dönüşmüştür.

Cumhuriyet Halk Partisi gerek ilkeleri gerek parti değerleriyle kurtuluş mücadelesi ve Cumhuriyetin ilanından sonra çok büyük bir misyon edinmiş, döneminin zorlu koşullarına rağmen çok değerli işler başarmıştır. En güçlü parti olmanın avantajlarını kötüye kullanmayı bir olsun düşünmeden çok partili sisteme geçiş yaparak demokratik rejimi tahsis etmenin kaçınılmaz olduğu bilinciyle; halkçı, eşitlikçi, devrimci bir yol izlemiştir. Her daim aydınlanmanın, bilimin, yeniliklerin habercisi ve savunucusu; ezilenin, ötekileştirilenin sesi olmuştur. Kadınların ve çocukların umudu, hakkını arayan vatandaşın yol arkadaşı olmuştur. Ülkemizin en köklü siyasi parti olma özelliğini elinde tutan Cumhuriyet Halk Partisi sosyal demokrasinin evrensel ilkelerinden bir an olsun kopmadan günümüze kadar uzanan, başarılarla dolu bir hayat öyküsü yazmıştır tarihe.

Adaletin, hakkın ve bağımsız yargının savunucusu, laik - demokratik rejimin temsilcisi Cumhuriyet Halk Partisinin kurulduğu gün, bu topraklar için eşsiz bir anlam daha taşıyor şüphesiz. Tarih bizlere, 26 Ağustos 1922'de başlayan Büyük Tararruz harekatında, Türk ordusunun işgal altında olan İzmir'e girdiği ve bunun sonucunda İzmir'in işgalden kurtulduğu o şanlı günü de işaret ediyor. Tarih, kurtuluşun ve özgürlüğün tek çözüm olduğu karanlık günlerde azim, kararlılık ve umut ile tek yürek olan özgürlük mücadelesinin neler başarabildiğini gösteriyor.

İnanıyorum ki, her ne zaman umutsuzluğa ve karamsarlığa düşersek düşelim 9 Eylül'ler bize güç verecek, umut olacak. Çünkü 9 Eylül'ler kaldırımın ortasında filizlenen çiçek misali nice eşsiz başarı hikayesi barındıran günler olarak yanı başımızda duruyor olacak; bizlere ancak birleştirici, bütünleştirici anlayışın zaferler kazandıracağını anımsatacak...

Tüm bu hislerimle, Cumhuriyetin Kalesi İzmir'in Kurtuluşunun 98. Yılını ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin Kuruluşunun 97. Yılını kutluyor, başta kurtuluş mücadelesinin kahramanı Ulu Önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmet, tüm gazilerimizi minnet ile anıyorum.

Barışın ve Özgürlüklerin kenti Çanakkale'den Cumhuriyete ve Cumhuriyet bekçilerine selam olsun!

Saygılarımla

Ülgür GÖKHAN