Sayfa yükleniyor

HABERLER

Ara

Mahalle Afet Gönüllüleri İlk Toplantısı Gerçekleştirildi


Mahalle Afet Gönüllüleri İlk Toplantısı Gerçekleştirildi

Çanakkale Belediyesi ile Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği ortaklığında hayata geçirilecek olacak “Mahalle Afet Gönüllüleri” projesinin ilk toplantısı kentlilerin yoğun katılımı ile gerçekleştirildi.

Belediye Çalışanları Eğitim ve Sosyal Tesisleri Ercan Adsız Toplantı Salonunda 22 Mart 2023 Çarşamba günü düzenlenen toplantıya Belediye Meclis Üyeleri, Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği Başkanı Hüseyin Karadayı ve çok sayıda gönüllü kentli katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Çanakkale Belediyesi Sivil Savunma Uzmanı Bülend Sed; “Dünyanın hiçbir yerinde bir afet esnasında arama kurtarma acil müdahale ekiplerinin aynı anda tüm insanlara ulaşma imkânı bulunmamaktadır. Bunun nedeni imkanların yetersiz olması, gelen yardımların il dışından, bölge dışından gelmesi nedeniyle zaman almasıdır. Dünyada ve ülkemizde meydana gelen depremlerden yaşanan tecrübeler göstermiştir ki deprem sonrası ilk 24 saatte gerçekleştirilen kurtarmaların %80 den fazlasının mahalle halkı tarafından yapıldığı, afetzedelerin büyük bir çoğunluğunun enkazdan ya kendi çabalarıyla ya da aileleri, komşuları, arkadaşları ile olay yerinden geçenler tarafından, az bir kısmı ise profesyonel ekipler tarafından kurtarıldığı görülmüştür. Bu durum bize, mahalle afet gönüllük sisteminin kurulmasının afet ve acil durum faaliyetlerine katılmalarının ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Toplumların afetlerle baş edebilmesi için toplum tabanlı afet yönetim sistemi yaygınlaştırılmalıdır. Kentlinin dahil edilmediği afet çalışmalarında başarıya ulaşılması mümkün olmayacağı bilinmeli, nitelikli bir afet yönetim sistemi için halkında yer aldığı gönüllü hizmetler yaygınlaştırılmalıdır.” dedi.

Toplantıda söz alan Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği Başkanı Hüseyin Karadayı ise; ‘MAG ekipleri aynı mahallede oturan en az 30 en fazla 60 gönüllünün 36 saatlik mahalle Afet Gönüllüsü eğitimlerini alarak mahallesinin ekibi olurlar. Afetler öncesi öncelikle kendi ailesini sonrasında komşularını afetler konusunda bilinçlendirerek hazır hale gelmesini hedefler. Afetleri yaşam kültürümüze monte etmek zorundayız. Her mahallede ekiplerin kurulmasını hızlandırmalıyız” dedi.

Önümüzdeki günlerde başlayacak ücretsiz eğitim çalışmaları kapsamında gönüllüler, afet bilinci ve gönüllülük, hafif arama-kurtarma, afet psikolojisi, temel yangın söndürme, ilk yardım, afet haberleşmesi (telsiz eğitimi) gibi konularda eğitim alacaklar.


23.03.2023 13:36