Sayfa yükleniyor

HABERLER

Ara

Çanakkale Belediye Başkanı Sayın Ülgür Gökhan'ın 19 Kasım Çocuğa Yönelik Cinsel İstismarı Önleme Günü ve 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü Mesajı


Çanakkale Belediye Başkanı Sayın Ülgür Gökhan'ın 19 Kasım Çocuğa Yönelik Cinsel İstismarı Önleme Günü ve 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü Mesajı

Saf ve masum dünyaları, bulaşıcı neşeleri, eşsiz hayal güçleri ile çocuklar; dünyamızın, toplumumuzun geleceği ve parlayan yıldızlarıdır. Dünya üzerinde tüm çocukların yüzünün gülmesi, eşsiz ve biricik kimliklerinin sağlıkla büyümesi adına Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde kabul edilen Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi, önemli bir rehberdir. Evrensel bir kavram olan çocuk hakları; yaşama, eğitim, sağlık, vatandaşlık, oyun gibi pek çok temel hakkı barındırır.

Her çocuğun tabi olduğu bu haklar, çok üzülerek söyleyebiliriz ki dünyanın her yerinde ihlallere uğramaktadır. Çokça dile getirdiğimiz üzere, halen çocuk işçi ve çocuk gelin gibi kavramlar var olmaya devam etmektedir. Söyleyecek sözümüzün dahi tükendiği taciz ve istismarlar halen yaşanmakta, çocuklar çok çeşitli konularda ihmale uğrayabilmektedir. Savaşlarla, göçlerle minik bedenler oradan oraya savrulmakta, açlık ve yoksullukla boğuşmaktadır. Kimi çocuk nadir bir hastalığın pençesinde şifa beklemekte, kimisi ise hiçbir zaman gidemediği okulun, alamadığı eğitimin hayalini kurmaktadır. Bu ve daha nice çocuk hayali ihmaller nedeniyle solmaktadır. Üstelik ne acıdır ki, çocuk hakları ihlalinin en büyük sorumlusu da sıklıkla karşılaşıldığı üzere; çocukları korumak ve kollamakla yükümlü yetişkinlerdir.

Oysa ki, çocuklarımızın yetişkinliğe uzanan yollarını eşitlikle, akılla, bilimle donatmak, onları temel haklarından zerre yoksun etmemek, hiçbirinin mutluluğuna gölge düşürmemek de yetişkinlerin en önemli görevlerinden biridir.

Çocuklarımızın haklarını korumamız ve onlara karşı sorumluluklarımızı unutmamamız adına önemli bir farkındalık yaratan 19 Kasım Çocuğa Yönelik Cinsel İstismarı Önleme Günü ve 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü vesilesiyle tüm çocuklarımızın; eşit, adil, sağlıklı, barış dolu bir dünyada ve daima yüzleri gülerek yaşamalarını en içten dileklerimle temenni ederim.


Saygılarımla

Ülgür GÖKHAN

Çanakkale Belediye Başkanı


18.11.2022 09:41