Sayfa yükleniyor

HABERLER

Ara

Başkan Vekili Mutluay, 3. Çanakkale Tarımı Sempozyumu'na Katıldı


Başkan Vekili Mutluay, 3. Çanakkale Tarımı Sempozyumu'na Katıldı

Belediye Başkan Vekili M. İrfan Mutluay, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen 3. Çanakkale Tarımı Sempozyumu'na katıldı.

ÇOMÜ Ziraat Fakültesi amfisinde düzenlenen sempozyumun açılış törenine, Belediye Başkan Vekili M. İrfan Mutluay, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, akademisyenler, ziraat mühendisleri ve öğrenciler katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan program, müzik dinletisi ve açılış konuşmaları ile devam etti.

 Açılış programından söz alan Belediye Başkan Vekili M. İrfan Mutluay, sempozyumun başarılı bir şekilde geçmesi temennisinde bulundu. Konuşmasında Çanakkale Belediyesi tarafından hayata geçirilen yerel kalkınma projelerine de değinen Mutluay, atalık-yerel bitki ve tohum çeşitlerinin üretimi ve dağıtılmasına yönelik çalışmalar, Harmanlık Üretici ve Kooperatifler Pazarı, coğrafi işaret çalışmaları ve ücretsiz toprak analizi gibi projeleri anlattı.  

Konuşmasında Çanakkale tarımına da Mutluay; “Çanakkale Kazdağıları, Biga yarımadası sadece ülkemizin değil dünyanın özel alanlarından biridir. Gıda kriziyle birlikte, önemi daha çok görülmeye başlandı. Çanakkale ve bölgesi en önemli üretim alanlarından biridir. Sorunlara da değinilmeli. Küresel ısınma, iklim değişikliği, toprak ve su kaynaklarının kirlenmesi, su kaynaklarının azaltılması gibi sorunlarla karşı karşıyayız. Tarımın en önemli unsurlarından ikisi toprak ve su. En önemli sorunlardan biri de tarım topraklarının amacı dışında kullanılması. Özellikle kentleşme baskısı, sanayileşme ve madencilik faaliyetleri tarımsal üretimi, topraklarımızı ve su kaynaklarını tehdit eder nitelikte. Bunun dışındaki en önemli sorunlardan biri de üretimin planlanmaması. Tarımsal üretimde hızlı nüfus kaybı, aile işletmelerinin yok olması konuları, ciddi bir tehdit” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından ÇOMÜ Ziraat Fakültesi'den emekli olan Prof. Dr. Hamit Altay ve Prof. Dr. Ahmet Gökkuş'a plaket takdimi yapıldı. Açılış programı, Prof. Dr. Kazım Abak'ın “Sebzeler ve Sebze Tarımı” başlıklı sunumu ile sona erdi.  


16.11.2022 16:04