Sayfa yükleniyor

HABERLER

Ara

Çanakkale Heyetinden Gagavuz Özerk Yeri'ne Ziyaret


Çanakkale Heyetinden Gagavuz Özerk Yeri'ne Ziyaret

59. Uluslararası Troia Festivali’nde Komrat Belediye Başkanı Sergey Anastasov ile imzalanan Kardeş Şehir anlaşması çerçevesinde Belediye Meclis Üyeleri Birten Sarıbaş, Ahmet Uslu, Muharrem Kocabey, Esra Yüksel, Turizm Tanıtma Derneği Başkanı İsmet Balkan ve Belediye Kültür İşleri Müdürü Özlem Eryiğit’ten oluşan Çanakkale heyeti Gagavuz Özerk Yeri’ne ilk ziyaretini gerçekleştirdi. 

Gagavuz Özerk Yeri’ne gerçekleştirilen gezi kapsamında ilk gün, Komrat – Avdarma Tatar köyünü ziyaret eden heyet, köy tarihi ile ilgili bilgiler aldı. Heyet köy gezisi sırasında; köyden ayrılarak başka ülkede yaşamını sürdüren ve köylerine çeşitli yatırımlar yaparak destek olmaya devam eden Gagavuz ailesi tarafından yaptırılan kütüphanenin yanı sıra 1940’lı yıllarda yokluk ve yoksulluk nedeniyle ölen 1100 Gagavuz’un isimlerinin bulunduğu anıtlardan oluşan “Acı Köşesi”ni ziyaret etti. Ardından Gaidar (Haydar) köyünü ziyaret eden heyet, köyde düzenlenen festivale de katıldı. Festivalde düzenlenen halk oyunları, el sanatları sergileri ve içecek tanıtımı etkinliklerine katılan Çanakkale heyeti, öte yandan festival kapsamında düzenlenen yarışmaya da eşlik etti. İsmini kömür (kara) ve at kelimelerinden alan Komrat’ın simgesi olan at çiftliğini de ziyaret eden heyet, at bakım ve özellikleriyle ilgili bilgi aldı. 

Komrat meydanında festivalin ana günü etkinliklerine katılım sağlayan heyet, Gagavuz Özerk Yeri Başkanı İrina Fyodorovna Vlah’a Çanakkale Belediyesi adına hediye takdiminde bulundu. Festival etkinlikleri kapsamında düzenlenen halk oyunları gösterileri, kent meydanının her alanında yer buldu. Festival etkinlikleri kapsamında düzenlenen ve Çanakkale heyetinin de katılım sağladığı yarışmada ödül alan üreticilere Gagavuz Özerk Yeri Başkanı tarafından ödülleri takdim edildi. Çanakkale heyeti festival kapsamında yer alan el sanatları, yöresel ürünler stantlarını gezerek bilgi aldı. Aynı gece Özerk Yeri’nin ünlü sanatçısının yer aldığı festival resmi yemeği ve konsere katılan heyet, Komrat’ın Türkiye’de bulunan diğer kardeş şehir heyetleriyle tanıştı.

Gagavuz Özerk Yerine düzenlenen gezinin son gününde ise heyet, Komrat Belediyesi’ni ziyaret etti. Ziyaret kapsamında Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan adına Belediye Meclis Üyesi Birten Sarıbaş, Komrat Belediye Başkanı Sergei Anastosov’a hediye takdiminde bulundu. Ardından Komrat Belediye Başkanı Anastosov ile birlikte TİKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı) tarafından kente yapılan yatırımlar incelendi. Komrat kenti merkezinde TİKA’nın yaptığı hastane, kreş, stadyum ve inşaatı devam eden okula ve Altındağ Belediyesi tarafından yaptırılan Gençlik Merkezi’ne yapılan ziyaretler ile Gagavuz Özerk Yeri gezisi son buldu. 

Gagavuz Özerk Yeri Hakkında

Gagavuz Özerk Yeri’nde yaşayanlar Oğuz Türkü kökenlidir ve Gagavuz kelimesinin Gök-oğuzdan türediğini ifade etmektedirler. 11. yüzyılda Balkanlara göç eden Gagavuzlar Ortodoks Hristyanlığını kabul etmişler ve daha sonra Osmanlı yönetimi altında kalmışlardır. 18. ve 19. yüzyıllarda Balkanlarda başlayan ve bağımsız olma hedefini güden hareketler sırasında Bulgarların baskısına dayanamayan Gagavuzlar, 1750-1846 yılları arasında Tuna nehri üzerinden Rusya'ya göç etmişler ve Tuna bölgelerine yerleşmişlerdir. Moldova'da yaşayan ve Türkçe konuşan, Ortodoks Hristiyan Gagavuz halkının bir bölümü 19. yüzyılın başında Türk - Rus savaşları sırasında Bulgaristan'dan Moldova'ya gelmiş ve 1906 yılındaki 15 günlük bağımsızlık dönemi dışında, sırasıyla Rus, Romen ve Sovyet yönetimi altında yaşamışlardır.

Gagavuzca, Rusça, Romence konuşulan bölgenin yüzölçümü 1832 km2’dir ve nüfusu yaklaşık 136.000’dir.



09.11.2022 14:32