Sayfa yükleniyor

HABERLER

Ara

Cumhuriyetin 99. Yılı İçin 99 Sanatçı ve Tasarımcı Bir Araya Geldi


Cumhuriyetin 99. Yılı İçin 99 Sanatçı ve Tasarımcı Bir Araya Geldi

Cumhuriyet'imizin 99. kuruluş yıldönümü nedeni ile farklı ülkelerden 99 sanatçı ve tasarımcının illüstrasyon çalışmalarının sergilendiği “Dardanelles99” isimli Uluslararası Davetli İllüstrasyon Sergisi ise 29 Ekim 2022 Cumartesi günü Karina Deniz Kültürü Merkezi'nde açıldı.

Çanakkale Belediyesi tarafından düzenlenen Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi ve Çanakkale Belediyesi işbirliğinde düzenlenen “Dardanelles99” Uluslararası Davetli İllüstrasyon Sergisi açılış törenine Belediyen Başkanı Ülgür Gökhan, eşi Hale Gökhan, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Erkul, ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, Çanakkale Baro Başkanı Av. Hande Keskin, CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, CHP Merkez İlçe Başkanı Süleyman Erte, Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye Meclis Üyeleri, muhtarlar, akademisyenler, sanatçılar ve çok sayıda kentli katıldı. 

Açılış konuşmaları ile başlayan etkinlikte ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi ve Sergi Küratörü Özlem Uyan'ın sergi hakkında yaptığı bilgilendirmenin ardından söz alan Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, “Bu topraklarda doğan milli mücadele ruhu, 1923'te Cumhuriyetimizin kurulmasıyla taçlandı. Biz bugün, Cumhuriyetin 99'uncu yıl dönümünü uluslararası 99 sanatçı dostumuzun katılımıyla oluşturduğumuz bir sergiyle anıyoruz. Bu sergi Çanakkale'nin engin esin kaynaklarını bir kez daha gözler önüne serdi. Yakın ve uzak geçmişinde iki kıtayı bir araya getiren, mavi ve yeşili buluşturan eşsiz doğasıyla, engin esin kaynaklarına sahip bir şehir” dedi.

ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Erkul ise konuşmasında; “Bugün anlamlı bir gün. Böyle bir günü, böyle bir etkinlikle taçlandırdık. Atatürk'ün dediği gibi Cumhuriyet bir kültürdür. Kültür bilimle desteklenir. Bilim, aklın ve bilimin ışığında olgu ve nesneleri anlamak, açıklamak ve tasvir etmek, tahminde bulunmaktır” dedi. 

Açılışta söz alan Başkan Gökhan ise, “Cumhuriyet'in 99. Yıldönümünde düzenlediğimiz sergide, 65'i yabancı 34 tanesi Türk sanatçının hazırladığı 99 eser yer alıyor. Dardanel, bizim buradaki kültürel ismimiz. Cumhuriyetin 99'u yılı nedeniyle Dardanel 99 Uluslararası Davetli İllüstrasyon Sergisini açmış olduk. Bu vesileyle, bizim bugün bu topraklarda yaşamımıza vesile olan başta Ulu Önder Atatürk ve mücadele arkadaşlarına bir kez daha teşekkür etmemiz lazım. Onları yok saymak, bu ülkeye yapılacak ne büyük haksızlıklardan biri olur. Bize düşen görevde bu ülkeyi, ilelebet payidar kılmaktır” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ise konuşmasında; “Cumhuriyet, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, milletimizin yarattığı dev bir yapıttır. Temel felsefesi de aklın, bilimin, sanatın ve kültürün ışığında uygar bir toplum yaratmak. Bizler asla ve asla Cumhuriyetimizi kuran kadrolara karşı ne kadar borçlu olduğumuzu unutmamalıyız. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına adım atarken, Cumhuriyetimizi hep birlikte demokrasiyle taçlandırmalıyız. Bu etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Etkinlikte son olarak söz alan CHP Milletvekili Ceylan; “Cumhuriyet aynı zamanda kültür sanat devrimiydi. Bu anlamlı sergi vesilesiyle hepinizin Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyorum” dedi. 

Açılış konuşmalarının ardından etkinlik, kurdele kesimi ve katılımcıların sergiyi gezmesi ile devam etti. Sergiyi ilgi ile gezen Başkan Gökhan da sergilenen eserler hakkında bilgi aldı. 

https://youtu.be/zUOMNS8w5c0



31.10.2022 14:03