Sayfa yükleniyor

HABERLER

Ara

Başkan Gökhan Kardeş Kent Heyetlerini Ağırladı


Başkan Gökhan Kardeş Kent Heyetlerini Ağırladı

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 59. Uluslararası Troia Festivali kapsamında kardeş kentlerden Çanakkale'ye gelen Osnabrück, Pomezia, Tapolca ve Komrat heyetlerini Belediye Meclis Salonu'nda ağırladı. Kardeş Kentlerin ziyaretinde ayrıca, Moldava Özerk Bölgesi Gagavuz'un Komrat Kenti ile Kardeş Kent Protokolü imzalandı.

Belediye Meclis Salonu'nda gerçekleşen ziyarete Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ın yanı sıra eşi Hale Gökhan, Osnabrück Delegasyon Başkanı Meclis Üyesi  Anke Jacobsen, Pomezia Heyeti Başkanı ve Çevre Konseyi Üyesi Giovanni Mattias, Tapolca Belediye Başkanı Dobó Zoltán, Komrat Belediye Başkanı Sergei Anastosov, Belediye Meclis Üyeleri, Belediye Başkan Yardımcıları ve Kardeş Kent heyetleri katıldı. 

Ziyarette konuşan Başkan Gökhan, Kardeş Kentlerden gelen heyetleri Çanakkale'de ağrlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kardeş Kentler ile ilişkiler hakkında kısa bilgilendirmede bulunan Başkan Gökhan; “1986 yılından bu yana Osnabrück ile ilişkilerimiz devam ediyor. Lise öğrencilerinin değişimi ile başlayan ilişki, 1994'de dost kent olarak devam etti. Ardından 2004 yılında Kardeş Kent anlaşması yaptık ve 2004'ten bu yana karşılıklı gönüllü elçiler bulunduruyoruz. Her sene Osnabrück'ten gelen konuklarımızı kentimizde ağırlamaya devam ediyoruz. Osnabrück de Çanakkale gibi barışın kenti olarak tanınmakta. 30 yıl savaşlarının sonunda barışın yapıldığı kent olduğu için, onlar da barışın kenti olarak anılıyorlar. Tabi biz de Çanakkale olarak barışın kenti olarak anılıyoruz” dedi.  

Pomezia ile kurulan ilişkilere ilişkin bilgilendirmede Bulunan Başkan Gökhan; “Bir diğer Kardeş Kentimiz, İtalya'dan Pomezia. 2005 yılından bu yana ilişkimiz devam ediyor. Biliyorsunuz Troia Savaşı'nın ardından Troia'dan kurtulanlar Aneas ile birlikte buradan yola çıkarak İtalya'nın Pomezia kıyılarına çıkış yaparak, Roma'yı kuruyorlar. Yani ortak bir tarihimiz de var. İlişkimiz de oradan geliyor. Onlar da Troialı bizler de Troialıyız. Orada her sene Aneas'ın kara çıkması sebebi ile etkinlikler yapılıyor ve onları anıyorlar. Pomezia'da Lavinium Müzesi var ve onun önündeki meydana, Çanakkale Meydanı adı verildi” dedi.  

Tapolca kentine ilişkin bilgilendirmede bulunan Başkan Gökhan; “Üçüncü kardeş kentimiz ise 2018 yılında kardeş kent olduğumuz Macaristan'ın Tapolca kenti. Kentin Belediyen Başkanı'nın bulunduğu parti, Macarlar'ın Türk kökenlerinden geldiğine inan bir parti. Dolayısı ile bizler ile bir bağları var. Hatta Macarlar, Avusturyalılara karşı yapılan savaşta müttefikimizdi. Dolayısı ile onlarla Hunlar'dan Orta Asya'dan gelen bir bağımız var. İlişkilerimiz de 2018 yılından bu yana yoğun bir şekilde devam ediyor” dedi.

Son olarak protokol imzası atılacak olan Komrat kentine ilişkin bilgilendirmede bulunan Başkan Gökhan; “Biraz sonra Kardeş Kent imzası yapacağımız, Gagavuz Özel Bölgesi'nin Komrat Kenti'nin temsilcileri aramızda. Bu ilişkiyi de Belediye Meclis Üyemiz Ahmet Uslu ile İsmet Balkan arkadaşımız aracılığı ile kurmuş olduk. Onlarla aynı kökten geliyoruz ve aynı dili konuşuyoruz. Ben bu ilişkiyi sağlayan Ahmet ve İsmet Beylere teşekkür ediyorum” dedi.

Başkan Gökhan'ın konuşmasının ardından Kardeş Kentlerden gelen heyetlerin başkanları teşekkür konuşması yaparak, Çanakkale'de olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, Başkan Gökhan ve Çanakkale Belediyesi'ne misafirperverliklerinden dolayı teşekkür etti. Konuşmaların ardından Başkan Gökhan Kardeş Kent heyetlerine Geleneksel Çanakkale seramiği, Troia Kazı Başkanı Rüstem Aslan'ın kaleme aldığı Troia çalışmalarını anlattığı kitap ve Çanakkale'nin yerel ürünlerini hediye ederken, Kardeş Kent heyetleri ise Başkan Gökhan'a kentlerine ve kendi kültürlerine ait çeşitli hediyeler takdim etti.

Ziyaret sonunda ise  Moldava'nın Gagavuz Özerk Bölgesi'nde bulunan Komrat Kenti ile Kardeş Kent Protokolü için imzalar atıldı. Komrat Kenti ile Kardeş Kent olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu dile getiren Başkan Gökhan; “Bakanlıklarımızdan onaylarımız aldık, meclis kararlarımız aldık, hayırlı uğurlu olsun. Hepinizin huzurunda kardeş kent ile imzaları atıyoruz” dedi.

Program, hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.



10.08.2022 16:34