Sayfa yükleniyor

HABERLER

Ara

Marmara Hepimizin


Marmara Hepimizin

Dünya Çevre Günü ve Haftası etkinlikleri kapsamında Marmara Belediyeler Birliği koordinasyonunda başlatılan Marmara'da deniz temizliği seferberliğine Çanakkale Belediyesi olarak Barış Kordonunda (yeni kordon) düzenlenen atık toplama etkinliği ile katılım sağlandı.

“Marmara Hepimizin” sloganı ile Barış Kordonu'nda 8 Haziran 2022 Perşembe günü düzenlenen etkinliğe, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Başkan Yardımcısı Özleyiş Çetin, Suez Çanakkale Genel Müdürü Metin Suadiyeli, Marmara Belediyeler Birliği Yetkilileri Kerem Ulusoy ve Hatice Kübra Baştuğ, birim müdürleri, belediye personelleri, STK temsilcileri ve kentliler katıldı. Program öncesinde etkinlik hakkında basın mensuplarına açıklamada bulunan Başkan Gökhan, Marmara Denizi'ndeki kirliliğin önüne geçilmesi ve bu konuda farkındalık yaratılması amacı ile bu tarz etkinliklerin yapılmasının önemli olduğunu belirtti.  

“Geçtiğimiz Yıl Müsilaj İle Karşı Karşıya Kaldık”

Başkan Gökhan, Marmara Denizi'nin geçtiğimiz yıl musilaj sorunu ile karşı karşıya kaldığını hatırlatarak; “Marmara Belediyeler Birliği tarafından, Marmara Denizi'nin mevcut durumuna dikkat çekmek ve denizlerin temiz kalması amacı ile düzenlenen etkinlikte bir araya geldik. Marmara Belediyeler Birliği'ndeki 7 ilin tamamında, ilçelerde de dahil eş zamanlı olarak bu etkinlik gerçekleştiriliyor. Sloganımız, 'Birlikte Temiz Tutalım'. Marmara Denizi bildiğiniz gibi geçen yaz müsilajla karşı karşıya kaldı. Bunun olmaması için yegane şart, denizin temiz olması. Denizi kirleten bütün unsurlardan korunması. Biz de bu bağlamda, bu soruna dikkat çekebilmek için böyle bir etkinliği birlikte yapıyoruz. Bugün sembolik olarak kumsalımızı temizleyeceğiz. Bu konuda bilinç oluşturmak istiyoruz. Kirliliğin, özellikle de deniz kirliliğinin sonuçlarının çok zor telafi edildiğini ve denizlerimizi korumamız gerektiğini anlatmak için bilinçlendirme çalışması yapıyoruz. Halkımızı da bu nokta da duyarlı olmaya çağırıyoruz” dedi.

“Çöpleri Denize Atınca Kurtulmuş Olmuyoruz”

Sahilleri kullanan kentlilere de seslenen Başkan Gökhan “Yaz aylarının gelmesi ile birlikte sahillerimiz kentlilerin yoğun olarak kullandığı alanlar haline geliyor. Vatandaşlarımızdan buradan giderken lütfen atıklarını kuma değil, çöp kutularına atmalarını rica ediyorum. Bütün bu çöpler, rüzgarla ya da başka şekilde denize gidiyor. Denizde bu çöpler yıllar boyu kaybolmuyor. Marmara Denizi kapalı bir deniz olduğu için, maalesef tüm kirini üstünde tutuyor. Doğası bozuluyor, müsilajlar oluyor, balıkların nesli kayboluyor” şeklinde konuştu.

“Marmara'da Bazı İllerde Mavi Bayraklar İptal Edildi”

Marmara Denizi'ndeki kirlilik nedeni ile bazı illerdeki Mavi Bayrak'ların bu yıl iptal edildiğini belirten Başkan Gökhan; “Bu sene birçok mavi bayrak, Marmara Bölgesi'nde iptal edildi. Çanakkale'de böyle bir durum söz konusu değil. Biz boğazın sonunda olduğumuz için daha şanslıyız ama Marmara Denizi'nin ortasında, bazı bölgelerde mavi bayrak iptal oldu. Tam tersine mavi bayraklarımızın çoğalması lazım. Ciddi yoğunlukta balık ve deniz ürünü yetiştirebilecek konumdayız. Karadeniz'den, daha az tuzlu sulardan; daha tuzlu sulara doğru akıntıların gerçekleştiği, yavrulama, balıkların akını ve barınma noktalarında çok önemli bir deniz. Biz maalesef önemli bir servetimizi mahvediyoruz. Çanakkale'de de balık konusunda sıkıntılar başladı. Balıkçılar, ürün elde edemiyor. Atacağım bir naylondan ne olur demeyelim. Damlaya damlaya göl oluyor. İşte burada da damlaya damlaya kir oluyor" dedi. 

Sahil Temizliği Gerçekleştirildi

Başkan Gökhan'ın açıklamalarının ardından etkinliğe katılanlar sahil boyunca temizlik çalışması gerçekleştirdi. Katılımcılar, sahile gelişi güzel atılan çeşitli atıkları toplayarak, kordonda sergiledi. 


08.06.2022 16:02