Sayfa yükleniyor

HABERLER

Ara

5 Bin 500 Domates Fidesi Kentliler İle Buluşturuldu


5 Bin 500 Domates Fidesi Kentliler İle Buluşturuldu

Çanakkale Belediyesi tarafından yerel tohumlardan üretilen Çanakkale domatesi fideleri, 20 Nisan 2022 Çarşamba günü Halk Bahçesi ve Esenler Mahallesi'nde kentliler ile buluşturuldu. Fide dağıtımı etkinliğine katılan Başkan Gökhan, Halkın Bakkalı'nı da ziyaret ederek S.S. Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi tarafından hayata geçirilen “Halkın Ekmeği” uygulamasının başladığını duyurarak, ekmeğin 2 liradan satılacağını duyurdu.

Çanakkale'nin yerel tohumlarının kullanılmasının yaygınlaştırılması ve bu tohumların gelecek kuşaklara aktarılabilmesi amacı ile Çanakkale Belediyesi tarafından sürdürülen çalışmalar doğrultusunda yetiştirilen 5 bin 500 fidan, Halk Bahçesi ve Esenler Mahallesi'nde bulunan Halkın Bakkalı'nda kentliler ile buluşturuldu. Halk Bahçesi'nde düzenlenen fide dağıtım etkinliğine katılan Başkan Gökhan, kentliler ile bir araya gelerek fide dağıtımı gerçekleştirdi. Domates fidesi dağıtımı hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Gökhan, kentlilere gösterdikleri yoğun ilgi nedeni ile teşekkür etti. 

“Çanakkale Halkı Kendi Öz Domatesini Ekecek”

Çanakkalelilerin kendi domatesini yetiştirmek için fide dağıtımında uzun kuyruklar oluşturduğunu ifade eden Başkan Gökhan; “Çanakkale halkı kendi domatesini de kendi ekiyor. Zaten millet olarak da toprağa meraklıyızdır. Bugün burada domates fidesi dağıtımı için bir araya geldik. Burada Çanakkale'nin öz domatesini kentlilerimize dağıtıyoruz. Hibrit olmayan, verdiği tohumlar ile tekrar üretim yapılabilen domates fidelerimizi burada paylaşıyoruz. Yani biz esas Çanakkale domatesini burada dağıtıyoruz. Yani Çanakkale'de yetişen domates ile Çanakkale domatesi arasında fark var. İşte biz burada kentlilerimize o farkı da göstermiş oluyoruz” dedi. 

“Hedefimiz; Yerel Tohumları Gelecek Kuşaklara Aktarmak”

Fide dağıtımı ile yerel tohumların gelecek nesillere ulaştırılmasının hedeflendiğini ifade eden Başkan Gökhan; “Domates fidelerimizi sadece burada değil, Esenler Mahallesi'ndeki Halkın Bakkalı'nın yanında da dağıtıyoruz. Bizim buradaki hedefimiz, Çanakkale domatesinin gelecek kuşaklara aktarılabilmesi ve bu domatesin yetiştirilmesi. Esas değerli olan Çanakkale domatesi, bu dağıttığımız fidelerden elde edilecek olan domatesler. Onun için biz de burada bir farkındalık yaratma ve örnek olmak amacı ile dağıtım yapıyoruz. Tabi fide dağıtımlarımız domates fidesi ile kalmayacak. Diğer sebzeleri de dağıtacağız” dedi. 

“Çeşitli Sebze Fideleri de Dağıtacağız” 

Fide dağıtımlarının devam edeceğini vurgulayan Başkan Gökhan; “Şu anda burada ve Esenler Mahallesi ile birlikte 5 bin 500 fideyi kentlilerimiz ile buluşturacağız. 7 Mayıs'ta Tohum Takas Şenliğimiz olacak. Orada da yerel tohumlardan kendi yetiştirdiğimiz çeşitli sebze fidelerinden dağıtacağız. Tabi bu bir bilinç ve algı yaratma meselesi. Kentliklerimiz de kendi ürünlerini kendi yetiştirmeye hevesli. Daha doğrusu, bizim kendi yerel tatlarımızı yetiştirmeye hevesli. Yoksa domates fidesi her yerde var. Belki verim açısından o hibrit tohumlar daha verimli olabilir. Ama bazı ürünler vardır ki, farklı lezzetleri nedeni ile biraz daha farklı fiyatlardan satılabilir. Mesela karakılçık buğdayı bunlardan bir tanesidir. Verimi daha azdır, ama onun lezzetini diğer buğdaylardan alamıyorsunuz. Diğer buğdaylara göre de daha sağlıklı bir besin. Bizim buradaki hedefimiz, insanlarımızı sağlıklı gıdaya ulaştırabilmek. Keşke bu ürünlere daha ucuz ulaşabilsek ama bu da üreticinin elinde değil” dedi.

“Halkın Ekmeği 2 Lira Olacak”

Konuşmasında S.S. Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi tarafından başlatılan “Halkın Ekmeği” uygulamasına da değinen Başkan Gökhan; “Halk Ekmek satışlarımız da başladı. Bugün itibari ile Halkın Bakkalı şubelerimizde Halkın Ekmeği 2 liradan satılacak. Sağ olsun İrfan Bey, bu proje için çok yoğun bir çaba sarf etti. Bunu nasıl yapabiliriz diye çok düşündük. Ben bu konuda çok cesaret edemedim ama İrfan Bey inat etti ve bu uygulamayı hayata geçirdi. Normal ekmek şu anda 3 lira. Aradaki fark elbette bir lira ama bir lira deyip geçmemek lazım. Çünkü evine günde 5 ekmek alan vatandaşlarımız var” dedi.

“Diğer Ürünlerden Elde Edilen Halkla Paylaşılmış Oluyor”

Başkan Gökhan'ın konuşmasının ardından söz alarak Halkın Ekmeği uygulamasını değerlendiren Belediye Meclis Üyesi İrfan Mutluay ise; “Çanakkale Belediyesi olarak kooperatifleri, kurarken destek verdik ve yol gösterici olduk. İnsanların sağlıklı ürünlere ulaşabilmesini sağlamak, kooperatifçiliği desteklemek ve bir de yüksek ekonomik değere sahip ürünleri de halka daha uygun fiyatlarda sunabilmek için yola çıktık. İşte bu ucuza ekmek satışı da bunun bir parçası. Kooperatif yönetim kurulumuz ve Kooperatif Başkanımız fırınlar ile görüşmeler yaptı. Zaman zaman biz de bu görüşmelere katıldık. Hatta şu anda maliyetinin altında kooperatifimiz bu ekmek satışını yapıyor. Yani kooperatifimiz başka ürünlerden elde ettiği geliri, halkla paylaşıyor. Malum, zor günlerden geçiyoruz ve bu zor günlerde kooperatifimiz bir nebzede olsun halka destek vermek amacı ile bu uygulamayı başlattı. Bu nedenle Kooperatif Başkanımız ve yönetimine teşekkür ediyorum. Ben sadece kendileri ile fikirlerimi paylaştım. Tabi başka ürünlerin de halka daha ucuz ulaştırılabilmesi için kooperatifin çalışmaları devam ediyor” şeklinde konuştu. 

https://www.youtube.com/watch?v=0nayb3FUolc


22.04.2022 10:02