Sayfa yükleniyor

HABERLER

Ara

Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi Açıldı


Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi Açıldı

Çanakkale Katı Atık Yönetim Birliği'nin (ÇAKAB) Çanakkale Entegre Katı Atık Yönetimi (EKAY) Projesi kapsamında tamamlanan Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi, Kemel Köyü Döllüktepe Mevkii'nde yer alan Çanakkale Düzenli Depolama Sahasında düzenlen törenle açıldı.

Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi açılış töreni; Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, Umurbey Belediye Başkanı Dr. Erdal Doğan, Çardak Belediye Başkanı Metin Semerci, İl Genel Meclisi Temsilcileri, Belediye Meclis Üyeleri ile SUEZ ALTAŞ firması yetkilileri katıldı.  Açılışta ilk olarak söz alan SUEZ Çanakkale RR Atık Hizmetleri A.Ş Genel Müdürü Metin Suadiyeli, tesis hakkında bilgilendirmede bulundu. 

“29 Senelik Bir Proje”

Sızıntı Suyu Arıtma Tesisinin Türkiye'nin en önemli projeleri içerisinde yer aldığını ifade eden Suadiyeli; “EKAY Projesi çok önemli bir proje. Çöp toplamadan, taşımaya, bertarafa, ayrıştırmaya kadar tam kapsamlı bir proje. Bu tesis, şu anda Avrupa'da kullanılan bütün teknolojilerin sadece yakma hariç, hepsinin yapıldığı bir yer olacak. Proje, Danıştay sürecinin ardından Şubat 2019'da yürürlüğe girdi. Belli bir mobilizasyon sürecinden sonra da 1 Temmuz'da operasyonlar başladı. Yatırımlar kontrat yürürlüğe girer girmez başladı. Burada göreceğiniz tesis de bunun ikinci meyvesi. Projemiz, 29 senelik bir proje. 2 sene inşaat yapıp sonra gidip bırakılacak bir şey değil. Bir yatırımcı olarak bizim için çok önemli. Projenin ilk 3 senesinde 90 milyon civarında yatırım ve proje boyunca 400 milyon TL'nin üzerinde yatırım yapılacaktır” dedi. 

“300 Belediyenin İçerisinde İlk 16'ya Girdik”

Suadiyeli'nin ardından söz alan Başkan Gökhan ise projenin gelişim süreci hakkında bilgilendirmede bulundu. Başkan Gökhan; “2004 yılında Avrupa Birliği projesi ile ilgili Çevre Bakanlığı bir çağrı yapılmıştı. Bu proje ile ilgili de belediyeleri bilgilendirdiler ve biz de başvuruda bulunduk. Aşağı yukarı 300 belediye müracaat etti. 300 belediyenin içerisinde biz ilk 16'ya girdik. O 16 belediye içerisinden de Çanakkale ve Kuşadası Belediyesi katı atık ile ilgili hibe almaya hak kazandı. Oradaki bazı üst düzey yetkililer ile konuştuk. Bizim şöyle bir şansımız vardı; bu işi yapabilirlik kıstası vardı. Yani ekipler hibeyi talep eden belediyelerin yapabilip yapamayacağını kontrol ettiler. Daha sonra proje hazırlığı için bir danışma firması ile çalışmaya başladık. Brüksel'e proje sunmaya gittik. Orada bir heyet karşısında projemizi anlattık ve projemiz beğeni aldı. Büyük mücadelemiz sonunda yüze 71,5 hibe almaya hak kazandık. Zaten maksimum alabileceğimiz hibe de yüzde 75'di. Bu bizim için büyük bir avantaj oldu” şeklinde konuştu. 

“Yoğun Çalışama İle Bu Seviye Kadar Geldik”

Çöp depolama alanı için yoğun bir çalışma süreci gerçekleştirildiğini ifade eden Başkan Gökhan; “Bu alan eski bir maden ocağıydı ve terk edilmişti. Burayı tahsis aldık ve faaliyetlere başladık. Bu noktada hepimiz bu işin acemisiydik. Çok yoğun bir çalışma yaptık ve bu seviyeye getirdik. Burada 3 ayrı bölümümüz var. Bir tanesi büyük oranda doldu. Yeni firmamız, kapasiteyi arttırmak için tabi ki de çalışmalarına devam ediyor. Bu alanın tabi bir ömrü var. Bunu uzatabilmek için yeni teknolojilerin kullanılması gerekirdi. ALTAŞ firması ile yaptığımız imtiyaz sözleşmesi ile toplama, taşıma ve bertaraf projesi üzerinde çalışıldı. Bu ortaklığa bir de SUEZ firması katıldı. SUEZ firması, Avrupa'nın çevre konusunda yatırım yapan önde gelen firmalarından bir tanesi. Bu bizim için de çok iyi oldu. Tabi bu süreç hemen olmuyor. Tam iki yıl bu işin mevzuatı sürdü. Daha sonra İç İşleri Bakanlığının onayı ile bu proje hayata geçti” dedi.

“Sızıntı Suyunu Arıtarak Deşarj Edebiliyoruz”

Arıtma tesisi ile birlikte sızıntı sularının sağlıklı bir şekilde deşarj edilebileceğini ifade eden Başkan Gökhan; “Bu tesis çok önemli bir tesis. Bu arka alanda gördüğünüz çöplerin sızıntı suları var. O su çok zehirli ve tehlikeli bir su. Peki bu suyu ne yapıyorduk? O suyu bir yerde topluyorduk ve sonra tekrar çöpün üzerine geri basıyorduk.  Hatta o dönem burası yapılırken köylüler; bu çöplerin suyu dereye akacak, hayvanlarımız o suyu içecek diye şikayet ediyorlardı. Biz de öyle bir şey olmayacağını söyledik ve öyle çevreye karşı bir ihanette bulunmadık. Burayı yaparken hazırladığımız projede bu tesis yer almıyordu. SUEZ ALTAŞ firması ile yaptığımız sözleşmede bu tesisin yapımını ön şart olarak belirtmiştik. Firma da bir yıldan daha kısa bir sürede tamamlamış oldu. Şimdi buradaki sızıntı suyunu arıtarak deşarj edebiliyoruz. Bu sistem her zaman denetlenen bir sistem. Çünkü buradan bir sızıntı suyunu arıtmadan verirsek, ciddi oranda cezalar ile karşı karşıya kalırız” dedi. 

“Geri Dönüşüm Tesisimiz de Tamamlanancak”

Geri dönüşüm tesisi için de çalışmaların devam ettiğini ifade eden Başkan Gökhan; “Çevre bilincimiz giderek artıyor. SUEZ ve ALTAŞ firması ile yaptığımız sözleşmenin en önemli konusu, MBT sistemi dediğimiz, tekrar çöpten geri dönüşüm elde edeceğimiz tesisin yapımı. Bu tesisin yapımına da bu sene içerisinde başlanacak ve bir buçuk yıl içerisinde tamamlanacak. Şu anda Çanakkale'de çöplerin yüzde 8'inden geri dönüşüm elde edebiliyoruz. Geri dönüşüm tesisimiz bittiğinde toplanan çöpler bu tesiste ayrılacak ve onlar da ekonomiye katılacak. Böylelikle buraya dökülecek olan çöpümüzün miktarı da azalacak. Bu da bu alanın ömrünü 29 yıl daha uzatacak. Yeni teknolojilerin gelişimiyle yeni bertaraf sistemleri de gelişecektir. Ama öncelikle bizim amacımız, bu alanın en verimli şekilde kullanmak ve çevreye olan zararı da minimize etmek” dedi. 

Konuşmaların ardından Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi açılışı kurdele kesini ile gerçekleştirildi. Tören sonunda Başkan Gökhan ve beraberindeki heyet, firma yetkilileri eşliğinde tesisi gezerek yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.  



10.03.2020 20:17