Sayfa yükleniyor

HABERLER

Ara

Başkan Gökhan, Şehir ve Bölge Planlama Öğrencileriyle Buluştu


Başkan Gökhan, Şehir ve Bölge Planlama Öğrencileriyle Buluştu

Dünya Şehircilik günü kapsamında ÇOMÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü tarafından düzenlenen konferansta Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, öğrencilere Çanakkale Belediyesinin çalışmalarını anlattı. 

8 Kasım 2019 Cuma günü ÇOMÜ GSF Necip Fazıl Kısakürek Salonunda düzenlenen konferansa Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, İmar ve Şehircilik Müdürü M. Kemal Albayrak, belediye personelleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. ÇOMÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Arzu Başaran Uysal'ın açılış konuşması ile başlayan konferans, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ın öğrencilere Çanakkale Belediyesi çalışmaları hakkında yaptığı bilgilendirme ile devam etti. 

Konuşmasına 8 Kasım Dünya Şehircilik Gününü kutlayarak başlayan Başkan Gökhan; “Kent ne demek? Kent demek, medeniyet demek. O medeniyetin sürdürülebilir ve sağlıklı olabilmesi için de bir takım şartlar var. Bu şartların başında da planlama gelir. Belediyemiz bünyesinde beş şehir planlamacımız var. Bir Başkan Yardımcımız, bir müdürümüz ve 3 çalışan arkadaşımız şehir plancısı. Şehir planlaması sadece çizim, ölçü, kat, yeşil alan ya da yol demek değildir. Şehir planlaması, aynı zamanda kent bilincini ve kültürünü yaratmak demektir. Bunların hepsi de sizin eğitim konularınızın içinde. Yani şehri planlarken, mutlaka o kentte kentlilik bilinci oluşturulması ve kent kültürünün oluşturulması için nasıl bir planlama yapılacağı konusunda akıl yürütmeniz gerekir” dedi. 

Kent planlaması konusunda belediyeler ve üniversitelerin iş birliği içerisinde olması gerektiğini ifade eden Başkan Gökhan; “Üniversite kent ilişkisi çok önemli. Özellikle de şehir planlaması bölümü bu konuda önce geliyor. Üniversite ile birlikte aşağı yukarı 5 proje yapmışız. Biz üniversite ile diyaloglarımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Burada eğitim de başladığına göre, Çanakkale bu bölümü laboratuvar olarak kullanması gerekir. Tam da şehrin içindesiniz. Öncelikle bu yörenin ve ilin nasıl gelişmesi gerektiği konusunda kafa yormanız ve inceleme yapmanız gerekir. Kenti yönetenlere hatta sadece kenti yönetenlere değil, diğer birimlere de yol açmanız gerekir. Hatta bu konuda da ısrar etmeniz gerekir” şeklinde konuştu.

Kentlerin katılımcı bir anlayışla yönetilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Gökhan; “Çanakkale açık bir kenttir. Her türlü düşünceye de açıktır. Üniversitemiz de böyledir. Arzu Hoca ile ilk olarak Yerel Gündem 21'de tanıştık. Yerel Gündem 21, kent eylem planı yaptı ve Kent Konseyi'ni kurdu. Daha Kent Konseyi yasası ortada yokken. O dönem kurulan Kent Konseyi'nin yönetmeliği, mevcut Kent Konseyi yönetmeliğinden de katılımcılık anlamında daha ilerideydi. Biz katılımcı bir yönetim anlayışına sahibiz. Bütçemizi yaparken de her türlü danışmayı yapıyoruz. Şimdi de sizlerin bunu geliştirmesini bekliyoruz. Yani kentte icat çıkarın” dedi.  

Kentlerin gelişen teknoloji ile uyumlu ilerlemesi gerektiğini de vurgulayan Başkan Gökhan; “Tarragona şehri ile akıllı kent projesi yürütüyoruz. Artık hızlı bir teknolojik gelişme var ve kentlerinde buna uyum sağlaması gerekir. Kentin planlanması ve gelişim alanlarının oluşturulması konusunda yönetim olarak biz, bilim olarak siz ve ayrıca katılım olarak kentin diğer dinamikleri ile hep beraber bulunduğumuz kentin nasıl ilerlemesi gerektiğini ya da mevcut durumun nasıl iyileştirilebileceği konusunda planlamaları yapmalıyız. Bu konuda da her zaman kapılarımız açık” dedi.

Şehir plancılarının kent tarihini bilmesi gerektiğini ifade eden Başkan Gökhan; “Bu kentin değerleri ve markaları var. Bu kentin antik çağdan yakın çağa kadar bir tarihi var. Mesela bu kentte Fatih Sultan Mehmet'in damgası var. Çimenlik Kalesi ve Kilitbahir Kalesi var. Bu kentte Hektor, Mustafa Kemal Atatürk var. Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun başladığı noktadasınız. Çanakkale Savaşları Cumhuriyetin başladığı noktadır. Hem Fatih Sultan Mehmet hem de Mustafa Kemal Troia'dan bahseder. Çünkü Troia bir Anadolu medeniyeti ve kentidir. Hep buradan boğazı geçmek sureti ile İstanbul, oradan da geçmek sureti ile Kafkaslara kadar uzanma hevesi olanlar vardır. Troia Savaşı da bunun içindir. Fatih'in iki kaleyi de kurmasının sebebi buradan İstanbul'a geçilmesini önlemek içindir. En son da Mustafa Kemal, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna vesile olan Çanakkale Savaşlarının komutanlığını yaptı. Demek ki, bu kenti tanırken geçmişten bugüne gelen ve onu marka yapan değerleri de bilmek zorundasınız. Her birini ayrı ayrı gezmek ve incelemek zorundasınız. Bu konuda da öğrencilerimize destek veriyoruz” dedi.

Gökhan; “Bu kentin geçmiş bir tarihçesi var. Bu kentin kuruluşu Fatih'in yaptırdığı Çimenlik Kalesi ile başlar. Daha sonra çok değişik kültürler bu kentte var olmuştur. Özellikle de Yahudiler. Sadece Yahudiler değil, Ermeni ve Rumlar da vardır. Bu kentte Ermeni Kilisesi ve Havra hala duruyor. Bir başka kilise daha vardı. O yıkıldı ama onun çanı hala duruyor. Burada o kültürler bir arada yaşamak sureti ile bu kentin hem mimarisini hem de yaşam tarzını sağladı. Bugün eğer özgür bir kentte yaşıyorsak, o birikimlerin sonucunda olmuştur. Bunları da incelemek zorundayız. Sadece kentlerimizi değil, köylerimizi de planlamalıyız. Orada da çok güzel tarihi yapılarımız var. Biz aynı zamanda Tarihi Kentler Birliği'nin kurucu belediyelerindeniz. Onun için bu konudaki çalışma birikimlerinin hepsi bizde mevcut” dedi.

Çanakkale'nin gelişimi için şehir planlamacılarına büyük görevler düştüğünü belirten Başkan Gökhan; “Köprü gelecek ve bu kent İstanbul'a dönecek ve kabus olacak deniyor. Aslında burada tam da size iş düşüyor ve sizin biliminize ihtiyacımız doğuyor. 1/100.000 diye bir planlama var. Burada kentin gelişimi ile ilgili bir planlama mevcut. Yalnız bu il için mevcut. Burada önemli olan, yaptığımız planları delmemek ve deldirmemek. 1/100.000 planında yerleşim alanları, tarım alanları, sanayi alanları belli. Bunu deldirmememiz gerekir. Türkiye'deki en kötü şey, ranta kapılmak, boyun eğmek. Onun için biz bu plana sahip çıkmalıyız. 17 yıldır bu şehirde Belediye Başkanlığı yapıyorum. Bir tek yeşil alanı konut alanına çevirdiğimizi duyamazsınız. Kentin belirli bir karaktere bürünmesine çalışıyoruz ve şimdi sizinle birlikte bunu daha da fazla geliştirmemiz gerekir. Bizim de plancılarımız var ama bilimsel akla da ihtiyacımız var. Hem kent hem de yöre ile ilgili planlarımızı bozmaz ve gelişme planlarımızı da sağlıklı yapabilirsek kenti yaşanır kılabiliriz” dedi.

Kent planlamasında tarım ve orman alanlarının mutlaka korunması gerektiğini vurgulayan Başkan Gökhan; “Bir kentin belli bir konut alanı, tarım alanı ve orman alanı vardır. Onun haricinde yeni gelişen konut alanları vardır. Bunlar ana kentin uydu kentleri olabilirler. İlla burada tarım alanını yok ederek kenti büyütmenin bir manası yoktur. Çünkü o tarım alanı da, o orman alanı da gereklidir. Kentlerin hava alabileceği alanlara ihtiyacı vardır. Bu nedenle çok ciddi planlamalara ihtiyacımız var. Bu sadece belediyelerin değil, devlet kurumlarına da bunu empoze edebilirsek, köprü ile kentteki aşırı nüfus artışına, çarpık yapılaşmaya imkan vermemiş oluruz. Benim sorumluluk alanım Çanakkale ve çevresi. Siz de bu kente severek geldiğinize göre mezun olmadan önce bu kente olabildiğince aklınızı sunmanızı istiyorum. Bu bağlamda her zaman ben ve arkadaşlarım emrinize amadeyiz” şeklinde konuştu.  

Konuşmasını sürdüren Başkan Gökhan; “Bir kent anayasası oluşturmamız lazım. O anayasaya aykırı hiçbir şey yapılmaması gerekir. Bunu da üniversite ile birlikte yaparsak, bize de büyük bir güç olur. Buna laf edene de, bilimsel olarak üniversitenin verileri var, itirazınız varsa bunu onlarla görüşün ve ikna edin diyebiliriz. Bütün kentin zemin etüt çalışmalarını tamamladık. Bunları üniversite ile birlikte yaptık. Yine aynı şekilde bu bölüm ile beraber bu kentin şehir planlamasının yapılması ve bunun bir prensibe konulması gerektiğine inanıyorum” dedi.

Başkan Gökhan konuşmasının ardından öğrenci ve akademisyenlerden gelen soruları cevaplarken, yaptığı konuşma nedeni ile konferansın sonunda Başkan Gökhan'a plaket ve seramik takdiminde bulunuldu. Ardından Başkan Gökhan ÇOMÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü  Proje Sergisini gezdi. Öğrencilerin hazırladığı projeleri ilgi ile inceleyen Başkan Gökhan, hazırlanan projelere ilişkin bilgi aldı.  



08.11.2019 16:34