Sayfa yükleniyor

HABERLER

Ara

Kepez'de ÇABİS İstasyonu Törenle Açıldı


Kepez'de ÇABİS İstasyonu Törenle Açıldı

Çanakkale Belediyesi tarafından 2016 yılında hayata geçen ÇABİS projesi, kent genelinin yanı sıra Kepez ve mücavir alanlar Dardanos ve Güzelyalı'ya da yayılıyor. Çanakkale Belediyesi tarafından Kepez Belediyesi ve Kepez Halk Plajı karşısına kurulan ÇABİS istasyonlarının protokol töreni ve açılışı 23 Temmuz 2019 Salı günü gerçekleştirildi.

Kepez Meydanı'nda gerçekleştirilen protokol ve açılış törenine Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, Çanakkale ve Kepez Belediye Meclis Üyeleri ile kentliler katıldı. Törende konuşan Kepez Belediye Başkanı Arslan; “Çanakkale ve Kepez artık et ve tırnak gibi oldu. Kepez'den Çanakkale'ye giden öğrenci, kardeşlerimiz, iş yerine giden vatandaşlarımız var. Yine aynı zamanda Çanakkale'den Kepez'e gelen öğrenci ve vatandaşlarımız var. Hayatın her alanında beraberiz. İmzalayacağımız ÇABİS protokolü ile sadece bisiklet kullanmak için hazırlanmış bir protokolü değil, bundan sonra da Çanakkale Belediyesi ile Kepez Belediyesinin birlikte atacağı ortak adımların imzasını atacağız. Birbirlerinin içine geçmiş iki kentin belediyeleri, halklarının mutluluğu paydasında birlikte hareket edecekler. Ülgür Gökhan Başkanımızın talimatı ile Çanakkale Belediyesinin bilgi ve tecrübelerinden eksik olduğumuz tüm konularda desteklerini almaktayız. ‘Bir elin nesi var, iki elin sesi var, birlikten kuvvet doğar', bu atasözlerinin ne zaman söylendiği bilinmese de ortak mesajı takım olmaktır. Bu iki ekip üyeleri birbirlerini tamamlıyor” dedi.

Törende konuşan Başkan Gökhan ise; “Kepez Belediyesi ile genel ulaşımda da birlikte hareket ediyoruz. İnşallah bundan sonra ulaşım alanında daha geniş iş birliği yapacağız. Başkana otobüs alması konusunda da teşviklerim var. Yine bu bağlamda nüfusumuz artıyor, bunun için tüm güzergahlardaki ortak sorunlar ile ilgili iş birliği içerisinde çözüm noktasına özen gösteriyoruz. 2016 yılından beri Çanakkale'de uyguladığımız ÇABİS'i Kepez'de de uygulamak için buradayız. Sayın Başkanla bu konuda mutabakata varıldı. Kepez artık başlı başına bisiklet uygulaması yapabilecek büyüklükte. Çanakkale ile Kepez'in artık birlikte olmasını engelleyecek hiçbir şey yok. Çanakkale'de çalışıp Kepez'de oturan, Kepez'de çalışıp Çanakkale'de oturan binlerce insanımız var. Öğrenciler var. Bir birlikteliğimiz var, sınırımız belli değil. Her türlü yeniliği Kepezle bundan böylede paylaşacağız” dedi.

ÇABİS projesi ile Çanakkale'nin Avrupa'nın önünde olduğunu ifade eden Başkan Gökhan; “Geçen hafta AB projesi kapsamında akıllı kentler üzerinde çalışmamız gereği Tarragona'ya gittik. Bizim kadar bir nüfusu var. Oradaki akıllı uygulamaları inceledik. Bu sistemde bir akılı kent uygulaması ve onlarda da var. Ancak biz Barcelona'dan bile ilerideyiz. 2016'dan beri bunu takip ediyoruz. Şu anda istasyon sayısı 21'e çıkmış durumda. Bundan böyle ‘al bırak' uygulaması ile bisikletin nerede olduğunu göreceğiz, bisiklette ne kadar enerji harcadık, kalori harcadık hepsini görebileceğiz. Uygulamalarımıza teknolojiyi olabildiğince yerleştirmeye çalışıyoruz. Bütün teknolojik çalışmaları takip ediyoruz. Şimdi Kepezlinin de bunlardan faydalanması için birlikte hareket edeceğiz, katkı vereceğiz. Birol Beyle uzun yıllar birlikte çalıştık. Birbirimizi yakinen tanıyoruz. Bu bağlamda Kepez'i bir yerde şanslı görüyorum. Sistemin Kepezlilere hayırlı olmasını diliyorum” dedi. 

Konuşmalarından arıdan Başkan Gökhan ve Arslan ortak protokole imza atarken, kurdele kesimi ile Kepez Meydanında bulunan ÇABİS istasyonun açılışını gerçekleştirdi. Tören sonrasında Başkan Gökhan ve Arslan Kepez, Dardanos ve Güzelyalı'ya kurulan ÇABİS istasyonlarını gezerek incelemede bulunurken, yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.


2019 Yılı Çanakkale Akıllı Bisiklet Sistemi

Çanakkale Belediyesi olarak 2016 yılında Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından kurulan Çanakkale Akıllı Bisiklet Sistemi "ÇABİS"' in 2019 yılı 3. Etap İhale sürecinin tamamlanması sonucunda Kepez, Dardanos ve Güzelyalı' da hizmet vermeye başlamıştır. Böylece Çanakkale Merkezden Güzelyalı' ya kadar yaklaşık 30 km uzunluğunda kesintisiz bisiklet ulaşımı sağlanmıştır.

ÇABİS 2016 yılından bu yana Çanakkale Merkez de 13 istasyon, 99 park, 92 bisiklet ile hizmet vermektedir. Bugün itibariyle ÇABİS üye sayısı 11.472 kişiye ulaşmış olup, 81.000 adet kiralama işlemi yapılmıştır. Çevreyi, insan sağlığını, ekonomiyi, atmosferi korumanın en önemli araçlarından biri olan ÇABİS' in 3. yıl sonunda kullanıcı sayısına bakıldığında 174 dönüm ormanın 1 yılda emdiği karbon miktarı kadar karbon tasarrufu yapıldığı ayrıca 120.000 litre akaryakıt kullanımının engellendiği görülmüştür.

Bugün itibari ile; Kepez' de 1 adet istasyon, 2 adet Al-Bırak Park Alanı, Dardanos' da 1 adet Al-Bırak Park Alanı ile yakında sisteme dahil olacak olan Mobil İstasyon, Güzelyalı' da 1 adet Al-Bırak Park Alanı ile Türkiye de ilk kez kullanılacak olan 1 adet Mobil İstasyon kurulmuştur. Ayrıca Al- Bırak Bisiklet Park Alanı da dahil tüm sistemlerde kullanılabilecek mobil uygulama android cihazlarda uygulamaya geçmiştir. İos tabanlı uygulama ise Ağustos ayı itibari ile başlayacayaktır. 2019 yılında ilk kez sisteme dahil edilen Al -Bırak Bisiklet Park Alanlarında bisiklet bırakılacağı gibi aynı zamanda da ÇABİS Abone Kartı ve Mobil uygulamadan QR Kod ile kiralama yapılabilecektir.


23.07.2019 16:25