Sayfa yükleniyor

HABERLER

Ara

Mavi Bayrak Barış Plajında 5. Kez Dalgalanıyor…


Mavi Bayrak Barış Plajında 5. Kez Dalgalanıyor…

Yeni Kordon’da bulunan Barış Plajı, 2019 sezonunda da nitelikli plajlara verilen “Uluslararası Çevre Ödülü Mavi Bayrak” almaya hak kazandı. 17 Haziran 2019 Pazartesi günü düzenlenen törenle Barış Plajına 5. kez Mavi Bayrak asıldı. Öte yandan, bu sene Güzelyalı Halk Plajı ve Mega Beach ile birlikte Mavi Bayraklı plaj sayımız 3’e çıktı.

Yeni Kordonda düzenlenen Mavi Bayrak törenine Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Kuzey Ege İlleri Koordinatörü Doğan Karataş, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, Barbaros Mahallesi Muhtarı Şaban Şahin, Belediye Meclis Üyeleri, Belediye Başkan Yardımcıları Özleyiş Çetin ve İrfan Mutluay, Çanakkale Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Aysun Kavcar, Çanakkale Belediyespor yüzücüleri ile Atam Kreş ve Gündüz Bakım Evi’nin minik öğrencileri başta olmak üzere çok sayıda davetli katıldı. 

Etkinlikte ilk olarak konuşma yapan Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Kuzey Ege İlleri Koordinatörü Doğan Karataş, Mavi Bayrak etkinliklerini çok önemsediklerini ifade ederek, “1993 yılından bu yana Mavi Bayrak çalışmasını yürütüyoruz. Mavi bayrak denince akla ilk gelen deniz temizliği oluyor. Ancak Mavi bayrak aynı zamanda güvenli, sağlıklı, temiz bir çevrenin de sembolüdür. 33 kriterimiz var. Plajlarımızı bu 33 kriter çerçevesinde değerlendiriyoruz. Her zaman söylediğimiz bir şey var; mavi bayrağı almak zor fakat kaybetmek çok kolaydır. Çanakkale’de de gelenekselleşen törenlerimizin 5.’sini gerçekleştiriyoruz. Bu sene biri kent merkezinde Mega Beach, bir diğeri de gerçekten çok güzel olan Güzelyalı Halk Plajı. 5 sene içerisinde 1 olan mavi bayrak sayısı 3’e çıkmış bulunuyor. Bu sayının artacağını düşünüyorum. Türkiye’de mavi bayraklı 463 plaj var. Bu haliyle dünyada 3. Sıradayız. Hedefimiz ise dünya birinciliği” diye konuştu. 

Etkinlikte bir konuşma yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, çevre konusunun dünyada giderek önem kazandığını belirterek, Çanakkale Belediyesinin de çevreye son derece duyarlı olduğunun altını çizdi. Çanakkale Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisinin hizmete başlaması ve Yeni Kordon’daki düzenlemelerin sona ermesi ile birlikte Barış Kordonu için Mavi Bayrak başvurularına başlandığını ifade eden Başkan Gökhan, 2015 yılından bu yana Barış Kordonu’nun her sene Mavi Bayrak almaya hak kazandığını söyledi. Mavi Bayrak almanın kolay olmadığını, deniz ve çevre temizliği başta olmak üzere yılın her dönemi kontrolleri bulunan belli kriterlerin sağlanması gerektiğinin altını çizen Başkan Gökhan, bu sebeple çalışmaları da titizlikle kontrol ve takip ettiklerini belirtti. Başkan Gökhan, bu sene Mega Beach ve Güzelyalı Halk Plajı’nın da Mavi Bayrak almaya kazandığını belirterek, önümüzdeki sene de Dardanos Halk Plajı için başvuruda bulunulacağını kaydetti. 

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Kuzey Ege İlleri Koordinatörü Doğan Karataş da Mavi Bayrak konusunda Çanakkale’nin gurur duyması gereken bir nokta olduğunu belirterek, Barış Plajı ve Mega Beach’e verilen Mavi Bayrakların kentsel alana verildiğini söyleyerek, “Kentsel alana, kent merkezine Mavi Bayrak vermek kolay değildir. Türkiye’nin çoğu yerinde yok bu durum. Genelde kent dışındaki alanlara mavi bayrak veriliyor. Dolayısıyla Çanakkale’de çevreye verilen değerin de göstergesidir bu” şeklinde konuştu. Karataş ardından Mavi Bayrak sertifikalarını Başkan Gökhan’a takdim etti. 

Konuşmaların ardından Mavi Bayrak Barış Plajına asılırken, tören Çanakkale Belediyespor sporcularının sezonun açılışını yapmak üzere denize girmeleri ile son buldu.

Mavi Bayrak Hakkında

Her yıl yenilenmesi gereken Mavi Bayrak başvurusu Çanakkale Belediyesi tarafından bu yıl da yapılırken, incelemeler sonucunda Mavi Bayrak, Haziran-Eylül ayları arasında bir kez daha Barış Plajında dalgalanmaya hak kazandı.

Öte yandan, Belediyemiz tarafından kente yeni bir turizm, eğlence, dinlence ve rekreasyon alanı kazandırmak, sahil kesimlerinde Mavi Bayrak sayısını arttırarak çevresel sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla Güzelyalı Halk Plajımız ve Mega Beach Halk Plajında da düzenleme çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Yapılan bu hazırlıkların ardından estetik ve modern bir görünüme kavuşan, kentin yeni cazibe noktalarından biri haline gelen Güzelyalı Halk Plajımız ile Mega Beach Halk Plajı da kriterleri sağlamış olup, 2019 yılında nitelikli plajlara verilen ‘Uluslararası Çevre Ödülü Mavi Bayrak’ almaya hak kazanmıştır. Çanakkale Belediyesi böylelikle, Çanakkale kent merkezindeki mavi bayrak sayısını da 3’e çıkarmıştır.


Mavi Bayrak sezonu 15 Haziran-31 Ağustos tarihleri arasındadır. Sezon boyunca;

(1) Yüzme amacıyla kullanılan suyun niteliği,

(2) Çevresel eğitim ve bilgilendirme çalışmalarının yönlendirilmesi,

(3) Plaj düzeni ve emniyetinin sağlanması,

(4) Çevre Yönetimi gibi kriterler sağlanmaktadır.

Bu kriterler kontrol edildikten sonra sezon boyunca Mavi Bayrak asılmaktadır. Sezon bitiminde mevcut Mavi Bayrak kaldırılmaktadır.


17.06.2019 15:54