Sayfa yükleniyor

Kültürel ve Sosyal Mekanlar

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi


Adres:
 
 Kemalpaşa Mahallesi Fetvane Sokak No: 31 Çanakkale /Merkez
 
 Telefon:
 
 0 286 214 34 17
 
 Görevli Personel:
 
Macide Aksu – Müze Sorumlusu
Blagoy Toprakidis – Kreatif direktör

Demet Sayın - Ofis Personeli
Nevin Kaplan – Kat Görevlisi
Nur Akyel – Ofis Personeli

Elif Ayşe Yorulmaz - Osnabrück Kardeş Kent Elçisi
 (*yıllara göre değişiklik göstermektedir)

 

Bina Hakkında:
 
Yapım tarihi kesin olarak bilinmeyen yapının ilk iki katı, işlev ve mimari detayları ile 1800'lerin Çanakkale'sinin özgün sivil mimari örneklerinden biridir. Yapının 3. katının ise Cumhuriyet Dönemi'nde (1930'larda) inşa edildiği belirtilmektedir. Tapu kayıtlarına göre yapının en eski maliki İstefani Sayano'dur. Yapı; 1929'da Büyük Mübadele ile Girit Hanya'dan gelen Bigaki Hüseyin oğlu Salih Fuat Efendi'ye Vilayet Tefviz Komisyonu tarafından 800 liraya verilir. 1933 yılında borcun ödenememesi üzerine bina Tirisyadi Hahmin'e satılır. 1936'da Mehmet Mahdumu Hüseyin'e (Erol), 1993 yılında da Taşçılar Şirketi'ne satılır. 1936 yılından itibaren otel olarak kullanılan yapının daha önceleri ticarethane ve bir dönemde Askerlik Şubesi olarak kullanıldığı eski malikleri tarafından ifade edilmiştir.


Ne Zamandır Hizmet Veriyor?

 46 yıl boyunca, 20 odalı “Emek Otel” olarak kullanılan yapının özgün izleri yok olmaya yüz tutmuşken, Çanakkale Belediyesi tarafından 2004 yılında satın alındıktan sonra restore edilerek 6 Mart 2009 tarihinde Müze ve Arşiv binası olarak kente kazandırılmıştır.


Faaliyetleri Nelerdir?

Günümüzde 3 kattan oluşan Kent Müzesi'nin zemin katında bulunan Eyüp Görgüler Süreli Sergi Salonu, dört ayda bir değişen sergilere ev sahipliği yapmaktadır. Sergi Salonu'nda belirli periyotlarla kent ile ilgili seçilen bir konu kapsamında yapılan röportajlardan seçkiler ve konuyla ilintili fotoğraflar sergilenmeye devam etmektedir.

Müzenin üçüncü katında Toplantı Salonu ve Çalışma Atölyeleri ile İdari Bürolar yer almaktadır. Toplantı Salonu'nda, birinci kattaki süreli serginin konusuna bağlı olarak sohbetler, konferanslar, müzik dinletileri, belgesel gösterimleri ve şiir dinletilerinin yanı sıra gündeme dair konular ve konuklara da yer verilmektedir.

Ayrıca bu katta Kardeş Kent İlişkileri ile ilgili çalışmaların yürütüldüğü bir ofis bulunmaktadır.


Müzenin Bölümleri ve Kalıcı Sergiler:

Müzenin ikinci katında bulunan ve “Tarih Kitabı”-“Anılar ile Kent” konseptinin işlendiği 2 adet sabit sergi salonunun birincisinde; Çanakkale bölge mitolojisine ait öyküler, “Efsaneler” başlığı altında anlatılmaktadır. Antik Dönem ve Osmanlı Dönemi panolarında arkeoloji ve tarih bilimlerinin verileri üzerinden bilgi aktarımı yapılmaktadır. 1915 Çanakkale Savaşları panosunda ise savaş süresince kentte yaşananlar, dönemin tanıklarının hatıralarından yararlanılarak -harp terminolojisi kullanılmadan- aktarılmaktadır.

İkinci salonda; Geçmişten günümüze kent ve kentte yaşam ile ilgili bilgi panoları, yerli ve yabancı pek çok seyyahın seyahatnamelerinden alıntılar ve akademisyenlerin kent üzerine yaptığı çalışmalar yer almaktadır. Kentlilerin anıları ile birlikte bağışladığı objeler öyküleri ile ziyaretçilere sunulmaktadır. Müzede 330'un üstünde envanter sergilenmektedir.

 

Ne Zaman-Nasıl Ziyaret Edilebilir?

01 Eylül – 31 Mart: 09.00-17.00

01 Nisan – 31 Ağustos: 10.00-19.00

Her Çarşamba/Kent Sohbeti: 18.00-19.00

Müze; pazartesi günleri haricinde belirtilen saatlerde ücretsiz olarak ziyaret edilebilmekte ve bu saatlerde veya dışında; ilgilenen herkes duyurulan etkinliklere yine ücretsiz olarak katılabilmektedir.