T.C. Çanakkale Belediyesi

Gezginci Arıcılık Hakkında Duyuru


-
+


İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre;

10 Temmuz 2018 tarih ve 30474 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Tarım ve Orman Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (Kararname No:1), 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununa dayanılarak hazırlanan 30.11.2011 tarih ve 28128 sayılı Resmi Gazetede Yayınlanarak Uygulamaya konulan Arıcılık Yönetmeliği uyarınca 2024 yılında ilimiz arıcıları ile il dışından gelen gezginci arıcıların ve konaklama yerleri ilgili yöre halkı ve kurumların uyacağı aşağıdaki esaslar belirlenmiştir.

1.Konaklama Esasları:

a) Gezginci arıcıların yerleştirilmesinden İl/İlçe Müdürlükleri yetkilidir

b) İlçemiz Gökçeada'nın 18.03.2016 tarih ve 2016/01 no'lu Gökçeada İlçe Hayvan Sağlığı Zabıta Komisyonu kararı ile Gökçeada yerli arı ırkının korunması amacıyla adaya dışarıdan arı girişi yasaklanmıştır.

c) İlçemiz Bozcaada'da 14.10.2020 tarih ve 31274 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak tescil edilen Efe Arısı (Apis mellifera anatoliaca)'nın, Bozcaada’da proje kapsamında damızlık üretimin arttırılması, sürdürülebilirliğinin sağlanması ve çalışmaların rasyonel yürütülmesi amacı ile söz konusu adanın proje sonuna kadar izole olarak korunmasına devam edilerek proje arıları haricinde arı girişine yasaklanması, çalışmalara yardımcı olunması ve proje süresince (2031 yılı sonuna kadar) arı hareketlerinin ülkesel arıcılık projesi kapsamında izole bölge olduğundan 2031 yılına kadar arı girişi yasaklanmıştır.

d) İlçemiz Ecaabat'ta Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığının 04.08.2023 tarih ve 34944 sayılı yazısı ile ormanlık alanlara arı konulmasını yasaklamıştır.

e) İlimizde ilin bitki florası, ekolojik yapısı, yerleşim birimleri ve mevcut arıların yoğunluğu dikkate alınarak gezginci arıcıların konaklayacakları yerler ve kapasiteleri 2024 yılı için yeniden belirlenmiştir.

f) Belirlenmiş bölgelerde konaklayabilecek gezginci arıcılar, konaklamak istedikleri yer gerçek kişilere ait ise ilgili şahıslarla, köy tüzel kişiliği sorumluluğunda ise köy muhtarlıklarıyla, diğer tüzel kişiliklere ait ise bu tüzel kişilerin yetkilileri ile Devlet ormanlarında konaklayacak arıcılar da Orman Genel Müdürlüğünün ilgili birimleri ile anlaşma yapmakla yükümlüdür

g) Arıların il içi nakillerinde Bakanlık veri tabanından alınmış İşletme Tescil belgesinin bulundurulması zorunludur. Ayrıca başka illere yapılacak arı sevklerinde, ekinde vize belgesinin yer aldığı Veteriner Sağlık Raporu düzenlenirken veya vize belgesi onaylanırken işletme tescil belgesi istenecektir.

h) Konaklama yerine gelen arıcı, beş gün içerisinde ilgili il/ilçe müdürlüğüne, Veteriner sağlık raporu ile başvurarak Arı Konaklama Belgesini (AKB) almalıdır. AKB'si olmayan arıcının veteriner sağlık raporu vize edilmez. Gezginci arıcılık yapan, kayıtlı olduğu adrese ve/veya kendi arazisine dönen arıcının da arı hareketlerinin kontrolü ve takibi için AKB alması gereklidir.

ı) AKB işlemlerini arıcı adına üçüncü şahıslar takip edebilir.

i) Arazi sahipleri dışında herhangi bir muhtarlık ile kamu kurum ve kuruluşunca, arıcıdan konaklama ücreti dâhil hiçbir ad altında ücret alınmaz

j) Konaklanan bölge için belirlenmiş koloni kapasitesi üzerindeki yerleşim taleplerine il/ilçe müdürlüklerince izin verilmez. Ancak konaklama planlamasında il/ilçe müdürlükleri sadece en son gelen arıcıyı mağdur etmeyecek şekilde bölge koloni kapasitesi üzerinde konaklama müsaadesi verir.

k) Gezginci arıcılara, arı nakilleri sırasında veteriner sağlık raporu olmadan feribot geçişlerine izin verilmez. Boğaz geçişlerinde İl Trafik Komisyonun 16.05.2007 tarih ve 2007/49 sayılı kararına istinaden arıcılara (Trafik güvenliğini bozmayacak şekilde gerekli tedbirleri almak koşulu ile ) saat sınırlaması yapılmaksızın geçiş önceliği verilmesi gerekmektedir.

l) Meskûn mahal ve mücavir alan sınırları içinde arı konaklatılmasında ortaya çıkan ihtilafların giderilmesinde il/ilçe müdürlükleri yetkilidir.

- Arıcı, arıcı kimlik kartını, resmî görevliler tarafından talep edilmesi durumunda birliğe kayıtlı olduğunu belgelemek için göstermek zorundadır.

- Alınacak Hayvan Sevklerine Mahsus Yurtiçi Veteriner Sağlık Raporunda/Vize Belgesinde belirtilen adresten farklı bir adreste usule aykırı yerleşen arıcının arıları, il/ilçe müdürlüğünün talebi ile mülki amirlikçe güvenlik güçleri marifetiyle bulunduğu yerden kaldırılır. İl/ilçe müdürlüğü, işgal edenler hakkında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 154 üncü maddesine göre işlem yapılmak üzere, Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunur. Kaldırma sürecinde meydana gelen zarardan arıcı sorumludur. Nakliye ve işçilik ücreti arıcıdan alınır. Mücbir sebepten dolayı arısını izin aldığı adres dışına götürmek zorunda kalan arıcıya il/ilçe müdürlüğünce mazeretinin uygun görülmesi durumunda cezai işlem uygulanmaz, arıcı beş gün içerisinde izin aldığı adrese sevk edilir.

2-Alınması Gereken Tedbirler:

a) Arılıklar, trafiğin yoğun olduğu bölgelerde yoldan en az 200 metre, stabilize ara yollarda ise en az 30 metre uzaklığa yerleştirilir.

b) Gezginci arıcılık yapan arıcılar, arılarını çevreye rahatsızlık vermeyecek şekilde meskûn mahal dışında bir yere yerleştirir. Sabit arıcılar ise kolonilerini köy ve beldelerde çevreye rahatsızlık vermeyecek şekilde ve insanların toplu olarak hizmet aldıkları cami, okul, sağlık ocağı, karakol gibi benzeri alanlardan en az 200 metre uzağa yerleştirir. Yerleşimin dağınık olduğu bölgelerde ise bu mesafe en yakın eve en az 50 metre olmalıdır.

c) Arılıklar, arı kışlatma bölgelerinde flora kapasitesine bakılmadan en az 150 metre aralıkla yerleştirilir. Araziye özel durumlarda uzaklığı belirlemeye il/ilçe müdürlüğü yetkilidir.

d) Devlet ormanlarında konaklama yerinde, arılık içme suyu ve ulaşım yolları Tarım ve Orman Bakanlığınca sağlanır. Ormanlık alana zarar verilmemeli ( Ağaç, Çalı vb. kesilmemeli, sahada iş makineleri ile düzenleme hafriyat vb. işlem yapılmamalı, sadece yerleşilecek alanda çapa vb. ile ham toprak kalacak şekilde etraf temizlenmeli) ve yangına mahal vermemek amacı ile körük söndürme işlemini toprağa gömülü içi su dolu bir teknede yapılmalıdır.

e) Yerleşim İşlemleri tamamlanmış arıcılar ve yanında çalışan kişilerin isimleri İl/İlçe müdürlükleri tarafından o mahallin güvenlik birimlerine liste halinde bildirilir.

f) Gezginci arıcılar arılarının, insan bulunan alanlara (yerleşim yeri, kamp yeri, otel pansiyon vb.)

uçup giderek insanlara zarar vermemeleri için, kovanlarının önünde koloni kapasitesine göre yeterli miktarda su bulundurmalıdır.

g) Gezginci arıcılık yapan üreticiler, konaklama yapılan yerlerde arıların çevreye zarar vermemesi için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür. Arı konaklatılan alanlarda otlayan hayvanların arıdan zarar görmemesi için tedbirleri almak hayvan sahiplerinin sorumluluğundadır.

h)İlaçlamada aşağıdaki hususlara uyulmalıdır:

- Mevcut imkânlar ölçüsünde arılıkların ilaçlama yapılan alanlardan uzak yerlerde bulunmasına özen gösterilmeli.

-Zirai mücadele yapılacak yerlerdeki ve çevresindeki arıcılara, mücadele yapacak kuruluş ve şahıslar tarafından yedi gün önceden, ilaçlama programına alınan bölgenin genişliği, kullanılacak ilacın cinsi, atılma zamanı, etki süresi ile bal arılarına olan etkisi duyurulmalıdır.

-Arıcılar, il/ilçe müdürlüklerinden, bulundukları yöredeki mücadele programları hakkında bilgi almalıdır.

-Bitki koruma ürünleri, kullanıma arz edilen hâliyle ve etiketinde belirtilen tavsiyelere göre uygulanmalı.

Buna aykırı uygulamalarda sorumluluk uygulayana ve uygulanmasına izin verene aittir.

-Kullanılan bitki koruma ürünlerinin artık ve ambalajları kullanıcıları tarafından uygun şekilde imha edilmelidir.

- Zirai mücadelede bal arılarını korumak için öncelikle sıvı ilaç kullanılmalıdır.

-İlaçlamalar sırasında arıların su içtiği kaynaklara ilaç bulaştırılmamalıdır.

-İlaçlamalar akşamüzeri veya sabah erken saatlerde, arıların uçuş yapmadıkları zamanlarda uygulanmalıdır.

 -Bitki koruma ürünlerini etiket bilgilerine uygun şekilde kullanmayanlar ve bitki koruma ürünlerinin artık ve ambalajlarını Bakanlıkça belirlenen esaslara göre imha etmeyenler hakkında 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 39 uncu maddesine göre işlem yapılır.

ı) Arıcılar, veteriner tıbbi ürünlerinin kullanımında, ilgili mevzuata riayet etmek, kullandıkları veteriner tıbbi ürünleri kayıt altına almak, reçeteleri muhafaza etmek ve denetimlerde Bakanlığa sunmak zorundadır.

i) İl/ilçe müdürlükleri; üretilen arı, arı ürünleri ve arıcılıkla ilgili her türlü alet, makine, petek, kovan ve arıcılık malzemesini, arıcılık konusunda yetişmiş personel aracılığıyla kontrol ettirmeye ve rapor tanzimine yetkilidir.