T.C. Çanakkale Belediyesi

Çanakkale Belediye Başkanı Sayın Ülgür Gökhan'ın Çanakkale Kara Savaşlarının 108. Yıldönümü Mesajı


-
+


Dünya tarihinde önemli bir yeri bulunan olaylardan biri de kuşkusuz ki Çanakkale Savaşlarıdır. Bizler açısından bağımsızlık mücadelesinin bir sembolü olan Çanakkale Savaşları, pek çok milleti etkileyen olay ve sonuçlardan oluşmaktadır.

Çanakkale Savaşları, bölgenin konumu itibariyle hem kara hem de denizde yürütülen zorlu mücadelelere sahne olmuştur. 18 Mart 1915 tarihinde kahraman Mehmetçiğin denizde kazandığı büyük zafer sonrası, İtilaf Devletleri kara kuşatması gerçekleştirmeye çalışsa da kahramanlarımız burada da kimseye geçit vermemiştir. Türk Milletinin kurtuluş mücadelesindeki azmi, vatan sevgisi, bağımsızlık umudu her siperden, her cepheden yayılarak Çanakkale’yi geçilmez kılmıştır.

Deniz ve kara muharebeleri zaferlerle taçlansa da Çanakkale Savaşları, diğer bir yönüyle ele alacak olursak büyük kayıplara da sahne olmuştur. Hem kahraman Mehmetçiğimiz hem de dünyanın pek çok noktasından Çanakkale’ye gelen askerlerin bu topraklarda büyük bedeller ödediğini biliyoruz. Vatan toprağı ve egemenlik yolunda ödenen bu bedelin ağırlığını biliyor, bu ruh temelinde biz de kentimizi “Barışın Kenti” olarak anıyoruz yıllardır. Geçmişi ağır savaşlarla, acılarla yüklü olan bu güzel kent artık barışa, kardeşliğe ev sahipliği yapıyor. Barışın Kenti; Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün etkileyici bir şekilde betimlediği üzere yan yana, koyun koyuna, huzur ve sükûn içinde uyuyan her milletten on binlerce, yüzbinlerce yiğidin hatıralarının da saygıyla korunduğu, Çanakkale Ruhunun her daim yaşatıldığı bir yer çok uzun süredir…

Çanakkale Kara Savaşlarının 108. Yıldönümü vesilesiyle vatan, özgürlük ve egemenlik yolunda gözünü kırpmadan mücadeleye atılan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile kahraman Mehmetçiğimizi, şehitlerimizi rahmetle anıyor, aziz hatıraları önünde bir kez daha saygı ile eğiliyorum.

Ülgür GÖKHAN

Çanakkale Belediye Başkanı