T.C. Çanakkale Belediyesi

“Üretimden Tüketime Kooperatifçilik” Masaya Yatırıldı


-
+
“Üretimden Tüketime Kooperatifçilik” Masaya Yatırıldı


Çanakkale Belediyesinin katkılarıyla, Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi, TÜKODER Çanakkale Şubesi ve İda Dayanışma Derneğinin düzenlediği, Köy-Koop ve Tarım-Koop’un desteklediği “Üretimden Tüketime Kooperatifçilik” başlıklı panelde kooperatifleşmenin özellikle tarımsal ve kırsal kalkınma için önemi anlatıldı.

1 Aralık 2018 Cumartesi günü Çanakkale Belediyesi Çalışanları Sosyal Tesisi Ercan Adsız Toplantı Salonunda düzenlenen panele, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği (TARIM-KOOP) Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, Bademli Fidan Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Şube Müdürü Ahmet Tomar, TÜKODER Çanakkale Şubesi Başkanı Ali Rıza Berkit, İda Dayanışma Temsilcisi Metin Ümit Ural, Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş, Ziraat Mühendisleri Odası Temsilcisi İrfan Mutluay başta olmak üzere ziraatçılar ve kooperatifçiler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş, panelin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.

“Tarımsal ve Kırsal Kalkınma Programına Odaklanacağız”

Kooperatifçiliğin önemine vurgu yapılan panelde bir konuşma gerçekleştiren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale’de böyle bir panel düzenleniyor olmasından dolayı çok mutlu olduğunu ifade ederek, “Bu konu, benim bilmek istediğim, öğrenmek istediğim bir konu. Bu panelde bize bir ufuk açılacak ve bunu geliştireceğiz. Şunu gördük ki; gelişmiş ülkelerde, özellikle tarımda ileri gitmiş bütün ülkelerde kalkınma, kooperatiflerle olmuş ve olmaya devam ediyor. Ben, bu konuda iddialıyım. Benim önümde İzmir Büyükşehir Belediyesi gibi bir örnek var. Bu işin uzmanı ve hevesli arkadaşlarımız var. Vaatlerim içine alacağım çalışmalardan bir tanesi de kooperatifçilik olacak. Tarımsal ve kırsal kalkınma programına odaklanarak, bu sürecin geliştirilmesini sağlayacağız” dedi.

“Çiftçinin Kafasındaki Tek Konu Üretim Olmalı”

Çanakkale Belediyesi olarak kooperatifleşme konusundaki adımların hız kazanacağının altını çizen Başkan Gökhan, “Biz, yeter ki üretimde kooperatifleşmeyi sağlayabilelim, köylüyü bir arada tutup, onun başkalarına muhtaç olmadan, topraklarını kaybetmeden üretimini yapmasını sağlamamız lazım. Çiftçinin kafasındaki tek konu, üretim olmalı, başka şeyleri düşünmemeli. Şu anda, kalkınmamızı sağlamamız lazım, sosyal kalkınmamızı sağlamamız lazım. Bu, Çanakkale’deki tüketici açısından da önemli. Çünkü kooperatifleri geliştirirsek, hem sütte hem diğer ürünlerde daha iyi şartlarda ürünlerin tüketiciye aktarılmasını sağlayabiliriz. Sadece gıda değil, enerji kooperatifçiliği konusu var. Güneş enerjisi, rüzgar enerjisi gibi alanlarda kooperatifleşeceğiz. Kentlerdeki, köylerdeki, kırsaldaki alanlarda bulunan insanların daha ucuz enerji kullanmalarını sağlayacağız, buna ısınma da dahil. Dolayısıyla Kooperatifçiliğe olabildiğince girmiş olacağız” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından panel, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Şube Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Tomar, Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük ve Bademli Fidan Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi’nin sunumları ve bilgilendirmeleri ile devam etti.