T.C. Çanakkale Belediyesi

Belediye Başkanı Sayın Ülgür GÖKHAN'ın 22 Mart Dünya Su Günü Mesajı


-
+
Belediye Başkanı Sayın Ülgür GÖKHAN'ın 22 Mart Dünya Su Günü Mesajı


Belediye Başkanı Sayın Ülgür GÖKHAN’ın 22 Mart Dünya Su Günü Mesajı

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, dünya ülkelerinin giderek büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek, içilebilir su kaynaklarını korumak ve temiz suyun çoğaltılması konusunda somut adımlar atılmasını sağlamak amacıyla 22 Mart tarihini “Dünya Su Günü” olarak ilan etmiştir. 22 Mart 1993 tarihinden bu yana ülkemizde de “Dünya Su Günü” her yıl kutlanmaktadır.
İlimizde ve bölgemizdeki su kaynakları milyonlarca canlıya hayat veren, eşi benzeri olmayan Kaz Dağları orman ekosistemi ile beslenmektedir. Fakat ne yazık ki, böylesine zengin bir coğrafyada, temiz su kaynaklarını tehdit eden unsurların başında kömür ile çalışan termik santraller ve metalik madencilik (altın-gümüş) faaliyetleri gelmektedir. Bundan birkaç sene önce kentimizin tek içme ve kullanma suyu kaynağı olan Atikhisar Barajının su toplama havzasında metalik madencilik çalışmalarına (siyanürlü altın işletmeciliği) yönelik işletme ruhsatı verilmiş, geri dönülmez bir biçimde doğa tahribatı ve binlerce orman ağacı katledilmişti. Kentimizin tek su kaynağı olan Atikhisar Barajının siyanürle, zehirli ağır metallerle kirletilmesini önlemek, ağaçlarımızı, endemik türlerimizi, topraklarımızı, sularımızı korumak adına hep birlikte mücadele ettik. Kısa zamanda yüzbinler olduk ve ‘Su ve Vicdan Nöbeti’nde tek yürek olduk.  
Kıymetli Hemşerilerim,
Her damlası değerli, her damlasında hayat olan suyu tasarruflu kullanmak ve su kaynaklarını korumak hepimizin görevidir. Çanakkale halkı olarak bizler, yerüstü ve yeraltı sularına karışarak oluşacak kirliliğin, zehir olarak musluklarımızdan akmasını istemiyoruz. 22 Mart Dünya Su Günü’nde hayatımızın anlamı, yaşamımızın vazgeçilmezi olan suyun, öneminin bir an önce anlaşılmasını diliyor, herkesi bu mücadeleye davet ediyorum.
Unutmayalım ki, su varsa hayat var!

Ülgür GÖKHAN
Belediye Başkanı