T.C. Çanakkale Belediyesi

Çanakkale Belediye Başkanı Sayın Ülgür Gökhan'ın 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü Mesajı


-
+
Çanakkale Belediye Başkanı Sayın Ülgür Gökhan'ın 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü Mesajı


Bilindiği üzere dünyamız yalnızca biz insanlara değil, sayısız çeşitte canlıya ev sahipliği yapmaktadır. Günümüz kentlerinde ise yaşamlarımızı sokak hayvanlarımız ile paylaşmaktayız.

Sokakta yaşayan can dostlarımız için farkındalık oluşturmak adına ise 4 Nisan tarihi ‘Dünya Sokak Hayvanları Günü’ olarak belirlenmiştir. Zira günümüz dünyasında sokak hayvanları için hayat, çok acımasız olabilmektedir. Dünya üzerinde sayısız sokak hayvanı açlık, barınma ve mevsim şartları ile mücadelenin yanı sıra, insanların şiddet ve istismarının da kurbanı olmaktadır. Bunun yanı sıra hevesle sahiplenilen ve evcilleştirilen hayvanların bir süre sonra sokağa atılması da çok ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Ev ortamına ve insan ilgisine alışan hayvanların bir anda kendini sokakta bulması ve hayatta kalmaya çalışması vicdanen de düşünmesi ve kabul edilmesi çok güç bir durum.

Öte yandan son bir yıldır etkisini azaltmadan sürdüren Covid-19 pandemisi de sokak hayvanlarını oldukça mağdur etmektedir. İnsanların çoğunlukla evlerinde olduğu, restoran ve kafelerin kapalı kaldığı dönemlerde sokak hayvanları da özellikle beslenme açısından zor dönemlerden geçmektedir.

Çanakkale Belediyesi olarak pandemi süreci de başta olmak üzere, geçmişten günümüze sokak hayvanlarımız için çalışmalarımızı aralıksız sürdürmeye devam ediyoruz. Can dostların kısırlaştırılması, sağlık kontrolleri, beslenme ve barınma ihtiyaçlarının yanı sıra, hayvansever kentlilerce sahiplendirilmesi için canla başla çalışıyoruz.

Ancak bu yalnızca tek bir kurumun, tek bir derneğin, tek bir grup insanın çabasıyla feraha kavuşacak bir konu değil. Sokak hayvanlarımız için öncelikle hayvan haklarına ilişkin kanunun, hayvanların daha fazla lehine olacak şekilde güncellenmesi büyük önem taşıyor. Akabinde de her sokak hayvanının her şeyden öte bir “can” olduğunu unutmamak gerekiyor.

4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü dolayısıyla da can dostlarımızın esenliği için çalışmalarımızı aralıksız olarak sürdüreceğimizi bir kez daha yineliyor, bu çalışmalarda bizlere destek olan tüm STK’lara, tüm gönüllülerimize içten teşekkürlerimi sunuyorum. Bu anlamlı günde tüm hemşerilerimi, sokaktaki can dostlarımız için duyarlı olmaya, onlara şefkatle ve sevgiyle yaklaşmaya, can dostların haklarına sahip çıkmaya davet ediyorum.

Saygılarımla

Ülgür GÖKHAN

Çanakkale Belediye Başkanı