T.C. Çanakkale Belediyesi

Belediye Başkanı Sayın Ülgür Gökhan'ın 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü Mesajı


-
+
Belediye Başkanı Sayın Ülgür Gökhan'ın 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü Mesajı


Toplumlar yerleşik hayatlara geçtikleri andan itibaren medeniyetler olarak anılmaya başlamışlardır. Dolayısıyla kent demek bir anlamda medeniyet demektir. Aynı zamanda kentler toplumların bilincini ve kültürünü de yaşatan unsurlardır. Bu unsurun sürdürülebilir olması için gereken şartların başında ise planlama gelmektedir. Planlama dediğimiz faaliyetler ise, o kentin bilincini ve kültürünü yansıtmakta, geliştirmektedir.

Çanakkale'miz, Antik Dönemde Troia ile temellenen, Fatih Sultan Mehmet zamanlarında Çimenlik Kalesi ve Kilitbahir Kalesi gibi değerler ile gelişen, Cumhuriyet döneminde ise Ulu Önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK'ün fikirleri ile zenginleşen bir kenttir. Tarihin en büyük destanlarından birine tanıklık eden; Çanakkale Savaşlarının yaşandığı kentimiz, yoğun bir tarihsel birikim ve miras ile bu günlere gelmiştir ve şehircilik kavramının ne denli önemli olduğunu bilmektedir. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK'ün Cumhuriyetimizin kuruluş sürecinde geleceği düşünerek ülkemizdeki kent planlamalarına yönelik çalışmalara ağırlık verdiği; iyi bir kent planının sadece mimariye bağlı olmadığını, kentteki tarihsel, sosyal, kültürel ve ahlaki birikimlerle yoğrulmuş, öngörüsü yüksek bir sistemin ürünü olması gerektiği fikri de şehircilik kavramının önemini bir kez daha gözler önüne sermektedir.  

Bizler de bu bilgiler ışığında; şehirciliğin, geçmişin izlerini ve kültürünü günümüze taşırken aynı zamanda günün teknolojisini ve birikimini de geleceğe taşımayı gerektirdiğini öğrendik. Bu anlamda; farklı pencerelerden bakmaya, tarihsel mirasımızı günümüz teknolojisi ile birleştirmeye özen gösteriyoruz. Bilindiği üzere, Çanakkale Belediyesi olarak Çanakkale'nin 'akıllı şehir' vizyonuyla büyümesine katkı sağlamak amacıyla Kale Grubu ve Türkiye Bilişim Vakfı iş birliğinde ve Novusens Akıllı Şehirler Enstitüsü'nün yürütücülüğünde başlatılan “Aklım Fikrim Çanakkale” Projesinde yer aldık. Ayrıca, Çanakkale Belediyesi'nin hibe faydalanıcısı olarak İspanya Tarragona Belediyesi, Tarragona Akıllı Şehir Platformu ve Türkiye Bilişim Vakfı ile ortaklaşa yürüttüğü Geleceğin Akıllı Şehirleri için Ortaklık Projesi'ne de katılarak Tarragona ile ortak faaliyetler yürüttük. Bu anlamda, kentimizin gelişen teknoloji ile uyumlu ilerlemesi için attığımız her adımı ileriye taşımak için çalışıyoruz. 

Bu vesile ile 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü'nü kutluyor, kentimizin geçmişten gelen değerleri ile bilimin ve teknolojinin buluştuğu bir çerçevede sağlıklı bir şekilde gelişimini sürdürmesini temenni ediyorum.

Saygılarımla

Ülgür Gökhan

Belediye Başkanı