T.C. Çanakkale Belediyesi

Kamuoyu Bilgilendirme


-
+


05.05.2020 tarihinde A Haber Kanalında Çanakkale sahillerinde atıksuyun denize deşarj edildiği iddiasında bulunulmuştur. Habere konu olan ve gösterilen boru YAĞMUR SUYU çıkış hattıdır. Atıksu taşımamaktadır.

Kentimizin atıksularının tamamı Çanakkale Belediyesi İLERİ BİYOLOJİK ATIKSU ARITMA TESİSİ'inde arıtılarak bertaraf edilmektedir.

İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisimiz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Sürekli Atıksu Uzaktan İzleme Sistemleri ile anlık olarak izlenmekte olup, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce de sıklıkla denetlenmektedir.

Çanakkale bir deniz kentidir. Denizde yaşayan milyonlarca organizma vardır. Bu canlıların bazıları (planktonlar) mevsim geçişlerinde deniz suyunda renk değişikliğine, bazıları zaman zaman yosunların karaya vurmasına sebep olur, bazıları deniz yüzeyinde jelatinimsi bir tabaka oluştururlar. Bunların hepsi doğal süreçler olup; doğanın denizdeki sıcaklık farkına, iklim değişikliği ile ısınan denizlere verdiği uyum tepkileridir. Deniz içerisindeki plankton denilen tek hücreli canlı aktivitesidir.

Kentimizde ve denize kıyısı olan diğer yerlerde de her yıl Nisan-Mayıs ve Haziran aylarında sahillerde yosun birikmesi olmaktadır.

Bu normal ve doğal bir süreçtir. Nasıl ki kara sahanlığındaki canlı türü olan bitkilerde mevsim geçişlerine bağlı iklim değişikliklerinde görülen değişimler yaşanıyorsa deniz içinde yaşayan canlı organizmalarda da değişiklikler yaşanmaktadır. Belediyemiz bu süreçte sahillerimize vuran yosunların temizliğini sık sık yapmaktadır. Her yıl aynı mevsim değişikliklerinin yaşandığı tarihlerde, bu doğal olayları, sanki Çanakkale Belediyesi sahilleri kirletiyor, çevreye zarar veriyor algısı yaratılarak halkımızın yanlış bilgi verilmesi doğru ve ilkeli habercilik anlayışından maalesef uzaktır.