T.C. Çanakkale Belediyesi

Başkan Gökhan ve Kepez Belediye Başkanı Arslan'dan İlçe Minibüslerine İlişkin Açıklama


-
+
Başkan Gökhan ve Kepez Belediye Başkanı Arslan'dan İlçe Minibüslerine İlişkin Açıklama


Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, ilçe minibüslerinin mahkeme kararı ile Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesine çıkamamasına ilişkin kamuoyunu bilgilendirmek amacı ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Kepez Belediyesi’nde düzenlenen basın toplantısına Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, Çanakkale ve Kepez Ulaşım Hizmetleri Müdürleri ile SS 18 Nolu Şehir İçi Minibüsçüleri Kooperatifi yetkilileri katıldı. Toplantıda ilk olarak söz alan Kepez Belediye Başkanı Arslan, kararın belediyeler tarafından alınmadığını vurguladı. Arslan şöyle konuştu;

“İdare Mahkemesi Kararıyla İptal Edildi”

“Son günlerde Çanakkale Kamuoyunda en çok konuşulan konulardan biri de ilçe minibüslerinin Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesine girişlerinin İdare Mahkemesi kararıyla iptal edilmesi oldu. Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi, Kepez Hamidiye Mahallesi’nde Ekim 2017 tarihinden itibaren hizmet vermeye başlamıştır. Hastanemize konumu itibariyle ulaşım araçlarla sağlanmak zorundadır. Dolayısıyla İl Trafik Komisyonumuz 07.11.2017 tarihinde karar alarak, İlçe minibüslerimizin sadece hastaneye 07.00-11.00 ve 15.00-18.00 saatleri arasında yolcu getirmeleri ve getirdikleri yolcuları almaları, gittiği güzergahta şehir içi yolcusu almamaları kaydıyla ilçe minibüslerimize güzergah izin belgesi vermiştir”.

“Kooperatif Dava Açtı”

“2018 yılında ise Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Başhekimliğinin İl Trafik Komisyonuna başvurusu üzerine ilçe minibüslerinin gün ve saat aralığı olmadan yolcu getirmeleri ve almaları talebi komisyonca kabul edilerek uygulanmaya başlanmıştır. Alınan bu karardan sonra ilçe minibüslerinin şehir içi yolcusu aldıkları yönünde şikayetler başlamıştır. S.S.18 No’lu Şehir İçi Minibüsçüleri ve Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi yetkilileri bunun üzerine 08.01.2019 tarihinde Çanakkale İl Trafik Komisyonuna ‘ilgili İl Trafik Komisyonu kararının yeniden gözden geçirilmesi’ talebinde bulunmuştur. Başvuruları reddedilmiştir. Bunun üzerine S.S.18 No’lu şehir içi minibüsçüleri ve motorlu taşıyıcılar kooperatifi Çanakkale İdare Mahkemesi’ne İl Trafik Komisyonu’nun aldığı kararın iptali için dava açmıştır. İdare Mahkemesi dava konusu işlemin dayanağı olan komisyon kararının hukuka aykırı olduğu gerekçesi ile kararın iptaline karar vermiştir”.

“Kararın Belediyeler Tarafından Alındığı Algısı Oluşturulmaya Çalışılıyor”

“Bunun üzerine Çanakkale Valiliği bu kararı bir üst mahkeme olan İzmir Bölge İdare Mahkemesi’ne istinaf etmiştir. İzmir Bölge İdare Mahkemesi 7. İdare Dava Dairesi ise istinaf başvurusunun reddine karar vermiştir. 30.01.2020 tarihi 650 sayılı Çanakkale Valiliği Emniyet Müdürlüğü yazısıyla belediyemize İl Trafik Komisyonu kararının iptal edildiğini, ilçe minibüs ve otobüslerinin Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesine gidemeyeceklerini bildirmiştir. Gelinen noktada Çanakkale ve Kepez Belediyeleri konuya taraf değildir. Ama kamuoyuna sanki bu kararı Çanakkale ve Kepez Belediyeleri tarafından alındığı algısı yaratılmaya çalışılmaktadır”. 

“Kamu Yararına Olacağı Görüşüne Vardık”

“Çanakkale Belediye Başkanım ve ben bu sorunun çözümü için iki kez görüştük. Çözüm olarak; bizler yaşlı, engelli, hasta ve yakınlarının mağdur olmaması için, belli saatler arasında ilçe minibüsleri ve otobüslerinin Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’ne giderek; indirme yapmasının ve yolcu almadan aynı güzergah üzerinden geri dönmesinin, kamu yararına olacağı görüşüne vardık. Bunun üzerine Çanakkale Belediyesi yetkilileri, Kepez Belediyesi yetkilileri ve SS 18 Nolu Şehir İçi Minibüsçüleri Kooperatifi yetkilileri ile bir toplantı gerçekleştirildi. Sabah 07.00 – 09.00 saatleri arasında ilçelerden gelen minibüslerin Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’ne gitmesine ve yolcu almadan aynı güzergahı kullanarak dönmesinde bir sakınca olmadığı kararına vardık. Bu toplantı sonrasında oluşan uzlaşı üzerine Kepez Belediye Başkanı olarak ben Çanakkale Valiliği İl Trafik Komisyonuna 07.00 - 09.00 saatleri arasında ilçe minibüslerinin hastaneye ulaşımı için gerekli iznin verilmesi talebinde bulundum. Eğer İl Trafik komisyonu uygun bulur ve ilgili kararı alırsa ilçe minibüsleri artık yalnızca sabah saatlerinde hastanemize ulaşım sağlayacaklardır” dedi.


Toplantıda Arslan’ın yaptığı açıklamanın ardından söz alan Başkan Gökhan, kentlilerin mağdur olmamaları amacı ile çalışma yaparak ilçe minibüslerinin şehir içerisine belli saatlerde girmesini sağladıklarını, ancak bunun suiistimal edildiğini ifade etti. İlçelerden Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesine gelen vatandaşların mağdur olmamaları için Kepez Belediyesi ile ortak çalıştıklarını ifade eden Başkan Gökhan şöyle konuştu;  

“Şuan İtibari ile İlçe Minibüsleri Hastaneye Giremiyor”

“Kepez ile birlikte toplu taşıma hizmetini beraber veriyoruz. Devlet hastanesinin bulunduğu alan Kepez Belediyesi’nin sorumluluk alanı içerisinde ama ulaşımı hep beraber organize ediyoruz. Devlet hastanesi taşınınca Çanakkale içerisindeki güzergah saatlerine uygun olarak sabah 07.00-09.00, akşam da 16.00 ile 18.00 arasında şehir içinde girişler uygun bulunmuştu. Aynısını Kepez’de de devlet hastanesi için uygulamaya başladık. Bu daha sonra 24 saat olarak kararlaştırıldı. Bunun üzerine itiraz oldu ve itirazı mahkeme kabul etti. Şu an itibari ile hiçbir ilçe minibüsü devlet hastanesine girememekte. Devlet hastanesine ilçelerden gelen vatandaşlarımız var. Bunların içerisinde ortopedik sıkıntısı olan, hamileler, bebekliler, yaşlılar var. İnsanlar ilçelerden geldiklerinde sağlıklı bir biçimde hastanenin kapısına kadar ulaşmaları gerekir”.

“Ring Uygulamalarına Başladık”

“Belediyeler olarak hep beraber ring uygulamalarına başladık. Otobüslerin bıraktığı alana durak yaptık. Tıp Fakültesi ve Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi arasında ring seferleri başlattık. Seferler Saat 07.10’da Tıp Fakültesi’nden başlıyor ve devlet hastanesine kadar gidiyor. Bununla ilgili bir tutanak tuttuk. Bunu Kepez Belediyesi Başkanlığı İl Trafik Komisyonuna sunacak. Kepez Belediyesi, otobüslerin 07.00 ile 09.00 arasında girebilmesi için müracaat etti. Biz de buna destek vereceğiz. Bu şekilde en azından bir yere kadar ilçeden gelen hastaların kolaylıkla devlet hastanesine ulaşmasını sağlamış olacağız. Ayrıca direk otogardan da devlet hastanesine Ç-11 KS otobüsü koyduk. Şu an itibari ile bu şekilde hizmet veriyoruz”.

“Biz Yasaklamışız Gibi Bir Algı Oluştu”

“Burada sanki bu otobüsleri biz yasaklamışız gibi bir algı oluştu. Özellikle Çanakkale Belediyesi üzerinde yoğun bir algı oluşturuldu. Biz tam tersine 24 saat girmelerine hiçbir itirazda bulunmadık. Ancak şöyle bir durumla karşılaştık ki, 18 No’lu Kooperatifimiz de haklı; yıllardan beri sadece devlet hastanesine değil belli saatlerde şehrin içine de giriyorlar. Şehrin içinde duraklar arasında yolcu aldıklarını tespit ediyoruz. Bunlarla ilgili defalarca toplantılar ve uyarılar yapıldı. Bununla ilgili de yeni düzenlemeler yapacağız”.

“Kepez Belediyesi Müracaat Etti, Biz de Destek Verdik”

“İlçelerde yaşayıp Çanakkale’de çalışan ya da Çanakkale’de oturup ilçelerde çalışan insanlar var. Bunlara kolaylık olsun diye ilçe minibüslerinin mesai saatlerinde şehir içlerine girmelerine müsaade ettik. Ancak maalesef duraktan durağa yolcu alımları devam ediyor. Bu gidişle sonunda şehir içine girişleri tamamen yasaklanacak. Çünkü yasa öyle diyor. Biz bunu trafik komisyonunda kooperatife rağmen kabul ettik. Ancak bu durumda maalesef kooperatifin de ekmeğine göz dikmiş oluyorlar. Bu hoş değil. Ancak sonuç itibari ile konumuz devlet hastanesine giriş. Bunun da 07.00 ile 09.00 arasında olması için Kepez Belediyemiz müracaatını yaptı. Biz de Çanakkale Belediyesi olarak destek verdik. Trafik komisyonunda da bu desteği vereceğiz” dedi.