T.C. Çanakkale Belediyesi

Engelsiz Bir Dünya İçin El Ele


-
+
Engelsiz Bir Dünya İçin El Ele


3 Aralık Dünya Engelliler Günü Çanakkale'de de düzenlenen bir dizi etkinlik ile kutlanırken, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da Çanakkale Belediyesinde çalışan engelli personel ile kahvaltıda bir araya geldi.

Belediye Çalışanları Sosyal Tesislerinde düzenlenen etkinliğe Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Başkan Yardımcıları Rebiye Ünüvar, İrfan Mutluay, Özleyiş Çetin ve Ali Sürücü'nün yanı sıra birim müdürleri ile belediyede çalışan engelli personel katıldı. Keyifli bir sohbet ortamında gerçekleşen etkinlikte konuşan Başkan Gökhan; “Engelli olmak zor iş ama imkansız değil. Engelimiz de olsa yaşam devam ediyor. Yerel yönetimler olarak da bizim görevimiz engellilerimizin yaşamını kolaylaştırmak. Bu görevlerin içinde sizleri de payı var. Bu noktada engelliler sizin görev yaptığınız yere geldiğinde, mutlaka ona destek olmalısınız. Yani hayatı kolaylaştırmak, bizim insani görevimiz. Bu kentte olabildiğince engellilerimizin yaşamını kolaylaştırmaya gayret ediyoruz. Ama bu yeterli değildir. Onun için de her geçen gün ne çeşit engelli olursa olsun, onların yaşamlarını kolaylaştırmak için çalışmaya devam ediyoruz” dedi

Engellilerin bu kentte bütün herkes gibi eşit şartlarda yaşaması için çalıştıklarını ifade eden Başkan Gökhan; “Akıllı kent olma gibi bir çabamız var. Akıllı kent olmanın bir şartı da, kentlerde yaşayan engellilerin yaşamlarını kolaylaştırmaktır. Dijital ve elektronik ortamlardan yararlanmak da engellilerimizin yaşamı için kolaylaştırıcı olacaktır. Burada en büyük engel kafalarımızdaki engeldir. Yani, engellilere bakış açısı. Her yerde özellikle şunu söylüyorum; her türlü engellilerimizin, özellikle de zihinsel engelli kardeşlerimizin bu kentte, her yerde herkes gibi eşit şartlarda yaşaması bizim için esastır” dedi.  

Konuşmasını sürdüren Başkan Gökhan; “Engellilerin Bazı gittiğim yerlerde vatandaşlarımızdan zihinsel engelli çocuğu olduğu için müesseselerin masa vermekten kaçındığı konusunda şikayetler alıyorum. Engelli vatandaşlarımız esnaftan böyle bir tavır görürse, mutlaka bizim haberimiz olsun. Bu konuda ne gerekiyorsa, elimizden ne gelirse, o müessese için gerekeni yapacağız. Bu kentte hiç kimse hiç kimseyi görünüşünden dolayı dışlayamaz. Buna da müsaade etmeyiz. Olabildiğince de bu konuda başarılıyız. Burada sivil toplum kuruluşlarıyla da iş birliği içerisindeyiz. Bundan sonra da bu iş birliğini yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Çanakkale Belediyesinin engelli çalışanları hakkında da bilgi veren Başkan Gökhan; “Bizim de yasal olarak engelli çalıştırma zorunluluğumuz var. Şu an itibari ile kadromuzda yasal zorunluluğumuzu tamamlamış durumdayız. 3 engelli arkadaşımızı daha alarak, engelli kadromuzu tamamlamış olduk. O üç arkadaşımızın da işe başlama tarihi bugün. Özellikle 3 Aralık Engelliler Gününde arkadaşlarımızı işe başlattık. Engelli vatandaşlarımızın önü açılır ve onlara fırsat verilirse, ne kadar başarılı olduğunu görüyoruz. Çok başarılı bir engelliler koromuz var. Hiç ummadığınız arkadaşlarımız başarılı bir şekilde koroda şarkılarını söylüyor” dedi.

Engelli kentlilere yönelik projelerin hayata geçirilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirten Başkan Gökhan; “Bu dönemki vaatlerimiz arasında engelliler ile ilgili bir atölye ve Down Kafe projelerimiz var. Ne yazık ki ekonomik kriz çalışmalarımızı yavaşlatıyor. Bu projeleri önemsiyoruz. Çünkü engellilerin yaşamlarını sonuna kadar sürdürebilmeleri ve kendi kendilerine yetebilmeleri önemli. Engellilerimize gücümüzün yettiğince başarılı olabilmeleri için fırsat tanımaya çalışıyoruz” dedi.

Cumhuriyet Meydanı'nda Etkinlikler Düzenlendi

3 Aralık Dünya Engelliler Günü etkinlikleri kapsamında Çanakkale Kent Konseyi Engelliler Meclisi de Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtına çelenk sunma töreni düzenledi. Törene Belediye Meclis Üyesi Fatma Kaynaş, sivil toplum örgütleri ve kentliler katıldı. Atatürk Anıtına sunulan çelenklerin ardından tören saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile devam etti. Program, Çanakkale Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Remzi Bolaman'ın günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmanın ardından gerçekleştirilen halk oyunları gösterisi ile son buldu.

Engelli Öğrencilerin Etkinliği Büyük Beğeni Aldı

Dünya Engelliler Günü kutlama programı İl Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen etkinlik ile devam etti. Nedime Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe Belediye Meclis Üyesi Birten Sarıbaş, İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz ve kentliler katılım gösterdi. Programda engelli öğrenciler tarafından seslendirilen şiirler ve şarkılar izleyenlerden büyük beğeni aldı.