T.C. Çanakkale Belediyesi

Kanada İstanbul Başkonsolosu Achtoutal'dan Başkan Gökhan'a Ziyaret


-
+
Kanada İstanbul Başkonsolosu Achtoutal'dan Başkan Gökhan'a Ziyaret


Görevine kısa bir süre önce başlayan Kanada İstanbul Başkonsolosu Brahim Achtoutal, bir dizi ziyaret için bulunduğu Çanakkale’de, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı da makamında ziyaret etti.

Nezaket ziyaretinden dolayı memnuniyet duyduğunu belirten Başkan Gökhan, Başkonsolos Achtoutal’a yeni görevinde başarı dileklerinde bulundu.

Ağırlıklı olarak Türkiye ve Kanada ile ilişkilerin görüşüldüğü ziyarette Başkan Gökhan, bir süredir Kanadalı bir maden firmasının Kirazlı Balaban mevkiinde sürdürdüğü altın arama çalışmalarını ve bu çalışmalardan dolayı bölgede hava, su ve toprak kirliliği başta olmak üzere doğabilecek risklere karşı duyulan endişelerden ve verilen mücadeleden söz etti. Başkan Gökhan; özellikle son bir yılda bölgede çok büyük bir alanda ağaç kesimlerinin gerçekleştiğini ve çıkarılan altının işleme aşamasında siyanür kullanılacak olmasından dolayı büyük endişe duyulduğunun altını çizdi. Sadece Kirazlı Balaban mevkiindeki altın arama faaliyetlerinin değil, Çanakkale genelinde benzer tüm faaliyetlere aynı hassasiyetle yaklaşıldığının altını çizen Başkan Gökhan, “Biga Yarımadası denilen bölgede, Biga, Balıkesir ve Edremit Körfezi’ne kadar olan geniş bir alanda, bunun gibi 30’a yakın altın ve gümüş madeni ruhsatı var. Bu da binlerce dönüm demek. Bu faaliyetler su havzamızın üzerinde yer alıyor ve çalışmalar doğrultusunda hava kalitesi, su kalitesinde risk oluşturabilecek durumlar var. Bizler de bu yüzden hassasiyet gösteriyoruz. Bu bir çevre sorunudur. Çanakkale’nin çok önemli marka değerleri var. Bu markaların zarar görmemesi için bu çalışmaların durdurulmasını istiyoruz. Sadece bu işletme değil, hepsinin durdurulmasını istiyoruz. Homeros’un da bahsettiği üzere Bin Pınarlı bir bölge söz konusu. Sayın Başkonsolosumuz bu alanı görmediyse görmesini isterim. Bunun gibi 30 tane daha alan var. Buraları en fazla oksijen üreten yerler. Suya zarar verince, doğaya zarar verince iklimin de değişeceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu. Kanada İstanbul Başkonsolosu Brahim Achtoutal da çevre konusunun çok önemli olduğunu, sosyal sorumluluk kapsamında mutlaka minimum standartları her Kanadalı firmanın sağlaması gerektiğini özellikle vurguladı.

Ziyaret, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla ortaya konulabilecek ortak proje ve çalışmalara yönelik fikir alışverişiyle devam etti. Güncel konulara ilişkin sohbetin de gerçekleştiği ziyaret, karşılıklı hediye takdimi ile son buldu.