T.C. Çanakkale Belediyesi

Çanakkale'nin Sürdürülebilir ve Akıllı Şehir Vizyonu İçin Bir Adım Daha Atıldı


-
+
Çanakkale'nin Sürdürülebilir ve Akıllı Şehir Vizyonu İçin Bir Adım Daha Atıldı


Çanakkale'nin ‘akıllı şehir' vizyonuyla büyümesine katkı sağlamak amacıyla Kale Grubu ve Türkiye Bilişim Vakfı iş birliğinde ve Novusens Akıllı Şehirler Enstitüsü'nün yürütücülüğünde başlatılan “Aklım Fikrim Çanakkale” projesinin bir ayağı olan “Sürdürülebilir ve Akıllı: Aklım Fikrim Çanakkale Konferansı” 19 Eylül 2019 Cuma günü Troya Müzesi'nde gerçekleşti.

Teknolojinin de desteğiyle Çanakkale'nin yaşanabilirliğine katkı sunulması ve farklı alanlardaki sürdürülebilir yöntemlerin artırılması amacıyla geliştirilen projenin uluslararası düzeydeki konferansına, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdür Vekili Bülent Özcan, Hollanda İstanbul Başkonsolosu Bart van Bolhuis, Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı ile uzmanlar, fikir ve düşünce liderleri, akademisyenler, iş dünyası ve teknoloji uzmanlarından oluşan davetliler katıldı.

“Troia'nın Bilinirliğinin Artması Hepimizi Gururlandırdı”

Açılışta bir konuşma yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, konferansın gerçekleştiği Troya Müzesi'nin faaliyete başlaması ile Çanakkale'nin de önemli bir eksikliğinin giderildiğini belirterek sözlerine başladı. Başkan Gökhan, “Böylesine kıymetli konukların katılım gösterdiği bir konferansın ev sahibi olmaktan ve konferansın Troia gibi eşsiz bir değerimizin, kadim topraklarında gerçekleşiyor olmasından, bir Çanakkaleli ve Çanakkale Belediye Başkanı olarak da ayrıca mutlu ve gururluyum. Çanakkale'nin uzun süren hasreti Troia Müzesinin vücut bulmasıyla sona erdi. Böylelikle tüm dünyaca tanınırlığı en yüksek yerlerden biri olan Troia Antik Kenti'nin önemli bir eksiği de giderilmiş oldu. Troia'nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girişinin 20. Yılının Troia Yılı ilan edilmesiyle, kentimizde, ülkemizde ve dış temsilciliklerimizde çok kıymetli etkinlikler düzenlendi. Böylece Troia'nın ve Çanakkale'nin adı tüm dünyada daha görünür ve bilinir kılındı. Son olarak “2019 Dünyanın En Harika Yerleri” araştırmasını yayınlayan Time Dergisi'nin Troia Müzesi'ni de gezilecek yerler arasında göstermesi hepimizi bir kez daha gururlandırdı” dedi.

Başkan Gökhan, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bugün yaşadığım bir başka gurur da; Çanakkale'nin sanayi devrimini, uzun yıllar önce, kısıtlı imkânlarla, zamanın elverişsiz koşullarına rağmen cesaret ve inançla gerçekleştirerek gururumuz Kale Holdingi bugünlere taşıyan, değerli büyüğüm rahmetli İbrahim Bodur amcamın yadigârı sevgili Zeynep Bodur Okyay'ın aklının, fikrinin hep Çanakkale'de, yüreğinin ve gücünün hep Çanakkale'nin gelişiminde olduğunu bir kez daha görmektir. Bugün sayelerinde bu konferans ile Çanakkale çok önemli konuklar ağırlıyor. Kentleşme sürecinin hızlanması ve beraberinde getirdiği sorun alanlarının iyileştirilerek daha sağlıklı ve sürdürülebilir kentlerde yaşamak için birçok ülkenin üzerinde düşündüğü ve tartıştığı akıllı ulaşım, akıllı çevre, akıllı ekonomi gibi pek çok konu bugün Çanakkale'de enine boyuna ve alanında önemli uzmanlarca masaya yatırılıyor.”

“Akıllı Şehir Eğilimi Dünyada da Artıyor”

Dünya Bankası verilerine göre Türkiye'nin kentleşme oranının 2030 yılında yüzde 80'i geçeceği tahminlerinin bulunduğuna dikkat çeken Başkan Gökhan, kentleşme oranlarının büyümesinin sınırlı kaynakların etkin ve akıllı kullanımı ilkesinin önemini de arttırdığını kaydetti. Dünyada da akıllı şehir eğiliminin giderek yükseldiğini ifade eden Başkan Gökhan, “Akıllı Şehir; kentlerin gelişimi, teknoloji fırsatlarından yararlanabilmeleri ve insanların daha iyi yaşaması adına sürdürülebilir yöntemler ve projeler üreten yeni bir kavramdır. Teknolojik gelişmişlik alt yapısını artıran şehirler de bu süreçte öne çıkıyor ve Akıllı Şehirler olarak tanımlanıyor. Kale Grubu ve Türkiye Bilişim Vakfı öncülüğünde Çanakkale'nin akıllı şehre dönüşümünün hızlandırılması ve kentteki yaşam kalitesinin arttırılması amacıyla 2017 yılından bu yana çalışmalar yapılmış, özellikle “Aklım Fikrim Çanakkale Projesi” ile kentimize akıllı kentleşme yolunda ufuk açılmıştır” dedi.

Çanakkale Belediyesi Bu Süreçte Yoğun Çalışmalar Gerçekleştiriyor

Çanakkale Belediyesinin bu konudaki çalışma ve hedeflerinden de söz eden Başkan Gökhan, “Çanakkale Belediyesi olarak; “Akıllı Kentler” adına; kent aktörlerinin, kent halkının, akıllı kentleşme yolunda bilinçlenmesi ve Çanakkale'de akıllı kent vizyonunun oluşması adına süren çabaları, destekliyor ve vizyonumuzun önemli bir parçası haline getirecek çalışmalar yapmayı hedefliyoruz. İlk adımın Akıllı Kentleşme sürecinin ne olduğunu, ne olmadığını, bu sürecin nereye gideceğini, hedeflerimizin neler olması gerektiğini birlikte bilmek ve öğrenmek olduğunun farkındayız. Bu nedenle; başta çalışanlarımızı, sivil toplumu, kent halkını akıllı kentleşme sürecinde bir araya getiriyoruz. Kaynaklarımızı verimli kullanmak, sahada etkin hizmet üretimi için teknolojik alt yapımızı geliştirmek üzerine sürekli çalışıyor, özellikle kentsel yaşam kalitesini arttıracak, birlikte yönetim ve yönetişim altyapısını destekleyecek, ulaşım, afetler, insan odaklı çevre tehditleri, ekonomi, turizm alanları öncelikli olacak şekilde yeni gelişmeleri takip ediyoruz. Bu çalışmaları daha sistemli, teknoloji çöplüğüne dönüşmeden, yereli bilerek, uygulayan dünya kentlerinden ilham alarak ilerlemek için bir girişimimiz oldu. AB Başkanlığınca, AB üyesi ülkelerin yerel yönetimlerince geliştirilecek projelerin desteklenmesi ve kentlerin eşleştirmeleriyle sürdürülebilir yapılar oluşturmayı amaçlayan “Türkiye ve AB arasında Şehir Eşleştirme Hibe Programı” çağrısına “Akıllı Şehirlerin Geleceği İçin Ortaklık” adlı proje ile hibe almaya hak kazandık. Projede belediyemiz; Tarragona Belediyesi, Tarragona Akdeniz Akıllı Kent Platformu ve Türkiye Bilişim Vakfı ile ortaktır. Projemiz, akıllı kentleşme olgunlaşma sürecinde yol alan Tarragona Belediyesini ve stratejilerini tanımak ve öğrenmek için tasarlandı. Özellikle çevre, su, ulaşım ve kurumsal kapasitelerin gelişmelerine katkı sağlayacak projeleri nasıl hayata geçirdiklerini, özel sektör, sivil toplum, üniversite gibi önemli kent aktörlerinin ve yaşayanların akıllı kentleşme sürecinde hangi rol ve sorumlulukları üstlendiklerini, bu yolculukta karşılaşılan sorunlar ve iyileştirme çalışmalarını yerinde görme fırsatımız oldu. Toplam 144.188,92 Euro bütçeye sahip projemizin %90 Finansmanı AB Başkanlığı tarafından, %10 Çanakkale Belediyesi eş finansmanı olarak karşılanıyor. Bu anlamda da nitelikli uluslararası ilişkilerin sağlanmasına kolaylaştırıcı oldukları, fırsat sağladıkları için AB Başkanlığına, Türkiye Belediyeler Birliğine, Vilayetler Birliği, Çevre Şehircilik Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğüne de ayrıca tüm yerel yönetimler adına da teşekkür etmek isterim” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

“Çanakkale'ye Sürdürülebilir Değer Katmak İçin Çaba Sarf Ediyoruz”

Konferansın açılış konuşmalarından birini de Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay gerçekleştirdi. Okyay, “Biz bundan 3 yıl önce Çanakkale için Türkiye Bilişim Vakfı ve Novusens Akıllı Şehirler Enstitüsü ile birlikte bir hayal kurduk. Çanakkale'yi geleceğe hazırlamak, ortak anlam oluşturmak, dünyadaki başarılı şehir hikâyelerine Çanakkale'mizi de eklemek için… İlk olarak, kentteki paydaşların katılımıyla “Akıllı Şehir Yolunda Çanakkale” başlıklı bir yol haritası oluşturduk. Sonra, akıllı şehirler konusunda farkındalığın artırılması için çalıştaylar, seminerler, eğitimler düzenledik. Ve bugün burada, böylesine değerli isimlerle, Avrupa Hareketlilik Haftası'na tekabül eden bu güzel günde Çanakkale'nin akıllı dönüşümü için model olacak farklı bir buluşma gerçekleştiriyoruz. Elbette alınacak daha çok yolumuz var… Dönüşüm süreci dediğimiz, malum, bugünden yarına olacak bir şey değil. Bunun farkındayız. Önce ortak zemin oluşturmak; sonra bu amaca hizmet edecek fikir ve projeleri harekete geçirmek gerekir. Çanakkale'ye sürdürülebilir değer katmak için çaba sarf ediyoruz. Hayata geçirdiğimiz ve planladığımız projelerle Çanakkale'nin tarihi, kültürel ve doğal mirasına sahip çıkarken, yarını bugünden anlamlı kılmak ve gelecek nesillere yaşanabilir bir şehir bırakmak için çalışıyoruz. Akıllı şehirleri de sürdürülebilir kalkınmanın bir aracı olarak görüyoruz ve Çanakkale'nin “21. yüzyıl şehri olma” vizyonuna katkı vermeyi çok önemsiyoruz. Bizim amacımız, Çanakkale'nin doğal kaynaklarıyla, alt yapısıyla, insan kaynağıyla teknolojiyi de içeren daha “sürdürülebilir” bir şehir olması” diye konuştu.

Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Başkanı Faruk Eczacıbaşı da yapmış olduğu konuşmada, TBV olarak “akıllı şehir” kavramıyla beş yılı aşkın bir süredir yoğun bir şekilde ilgilendiklerini belirtirken “Çanakkale'nin bu yolda ülkemizde önemli bir adım atması ve bunu TBV ve Novusens ile birlikte atmış olması bizim için büyük bir onur kaynağı” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından, “Dünyadan Sürdürülebilir ve Akıllı Şehir Örnekleri” sunumu ve video gösterimi ile devam eden konferansta, farklı oturumlarda Sürdürülebilir ve Akıllı Hareketlilik, Sürdürülebilir ve Akıllı Çevre, Sürdürülebilir ve Akıllı Ekonomi, Kapsayıcı ve Akıllı Şehirler ile Avrupa Birliği Şehir Eşleştirme Programı başlıklı konular ele alındı.

Konferansın ardından ise, 2018 Troya Yılı kapsamında OPET tarafından Arkeo-köye dönüştürülen Tevfikiye'de gün batımı kokteyli gerçekleşti. Kokteylde Çanakkale'nin yerel ürünleri ile özel olarak hazırlanan yemekler servis edildi.