T.C. Çanakkale Belediyesi

Uğur Dündar Belgeseli Kentliler İle Buluştu


-
+
Uğur Dündar Belgeseli Kentliler İle Buluştu


Usta gazeteci-yazar Uğur Dündar'ın mesleğindeki 50. yılı nedeni ile hazırlanan belgesel, 30 Ağustos 2019 Cuma günü Özgürlük Parkı'nda Çanakkaleliler ile buluştu.

Belgesel gösterimine Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, eşi Hale Gökhan, usta gazeteci Uğur Dündar, belgesel filmin yönetmeni Gökmen Ulu ve çok sayıda kentli katılım gösterdi. Etkinlik, yönetmen Ulu'nun açılış konuşması ile başladı. Belgesel filim hakkında bilgi veren Ulu; “Bu belgeselin yönetmeni olmaktan aynı zamanda Uğur Dündar ustanın öğrencisi olmaktan büyük bir onur duyuyorum. Yapımda emeği geçen başta sevgili ustam Yılmaz Özdil olmak üzere bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Biz Çanakkale ruhunu kalbimizde taşıyoruz. Kalplerimiz Kaz Dağlarıyla, yaşam hakkı savunucularıyla ile birlikte atıyor. Bizler yaşamın tanıklarıyız. Biliyoruz ki halkın gücü karşısında hiç kimse duramaz” dedi.

Ulu'nun konuşmasının ardından Uğur Dündar'ın çocukluğu, gençliği, okul yılları ve meslek yaşamını anlatan belgesel gösterimine geçildi. Çok sayıda kentlinin büyük beğeni ile izlediği belgesel sonunda konuşan Dündar "Çanakkale'nin sınırlarına girdiğimde her zaman tüylerim ürperiyor. Gerçekten dünya ölçeğinde eşsiz bir kent. Çok şey borçlu olduğumuz bir şehir. Çocukluğumun en güzel yıllarının burada geçmiş olması, benim hayatımın ve yaşam çizgimin belirlenmesinde çok etkili olmuştur. O kahramanlardan aldığımız derslerle hayatımızın doğru yönde şekillenmesinin çok katkısı olduğu kanısındayım. Ne yazık ki bazıları bu çok özel şehrin değerlerine saygılı olamıyorlar, farkında değiller. Özenle korunması gereken bir doğaya sahip olduğunu, bir tarihe sahip olduğu, her karış toprağının kutsal olduğunun bilincinde değiller. Sayın Ülgür Gökhan'ın bu uğurda verdiği mücadele her türlü alkışa ve övgüye değer. Bütün dünyanın dikkatini çeken bir bayraktarlık yaptı. 30 Ağustos Zaferini yaratan Mustafa Kemal Atatürk ve askerlerine sonsuz teşekkür ediyorum. Hepsinin aziz hatıraları önünde hürmetle, minnetle ve rahmet duyguları ile eğiliyorum" dedi.

Dündar'ın ardından söz alan Başkan Gökhan ise; "Bu akşamın en doğru konuğunun Uğur Dündar olduğunu belirtmek istiyorum. Bunu hoş tutmak için söylemiyorum. Biraz önce izlediğimiz belgeselden dolayı söylüyorum. Sizde herhalde benim söylediklerime katılıyorsunuz. İşte halkın içinden, halk için o görevi yapmış ve 50 yılı tamamlamış birisi. Onurla seyrettik. İşte halkın içinden gelmek böyle bir şey" şeklinde konuştu.

Etkinlik, Başkan Gökhan'ın usta gazeteci Dündar'a plaket takdim etmesi ile sona erdi.

Dündar'dan Çevre Mücadelesine Destek

Belgesel gösterimi için kentte bulunan Dündar, gösterimin ardından 31 Ağustos 2019 Cumartesi günü Kirazlı Balaban mevkiinde yürütülen metalik madenciliğe karşı verilen mücadeleye destek olmak için Başkan Gökhan ile birlikte maden alanını ziyaret etti. Maden alnında incelemelerde bulunan Dündar, madencilik faaliyetleri nedeni ile gerçekleştirilen doğa katliamına ilişkin Başkan Gökhan'dan bilgi aldı.

İncelemenin ardından açıklamada bulunan Dündar; “Bu coğrafya büyük depreme gerek kalmadan, fay hareketleri ile yer altı sularını her zaman ağır metaller ile kirletebilecek bir riskli bölgedir. Hele bu türlü siyanürlü üretimin yapılması sonucu oluşabilecek bir fay kırığı bilim insanlarının bile öngöremeyeceği çok büyük felaketlere sebebiyet verebilir. Bu coğrafyada sadece bu atıncıların değil, yaşayan tüm canlıların en az onlar kadar hakkı var. Biz her şeyden önce bu canlı haklarına saygı bekliyoruz. Biz her şeyden önce su kaynaklarımızı ve o su kaynaklarını koruyan doğal zenginliklerimizi özenle korumak zorundayız. Altın mı su kaynağımı derseniz bin defa su kaynağı, bin defa doğa deriz. Bunu korumak bizim görevimiz. Bu ormanlar kolay oluşmadı. Buraların talan edilmesine asla ve asla izin vermeyeceğiz. Bun asaygı duyulmasını istiyoruz. Saygı duyuluncaya kadar da bu mücadeleyi devam ettireceğiz” dedi.

Maden alanındaki incelemenin ardından Başkan Gökhan ve Dündar kamp alanına geçerek doğaseverler ile bir araya geldi.