T.C. Çanakkale Belediyesi

Çanakkale Çocuk Oyun Alanları


-
+


GİRİŞ

 

Bu çalışma, iki yaşında oğlu olan bir annenin, çocuk oyun alanlarındaki yetersizlikleri ve hatta tehlikeleri fark etmesi ile başladı. Birçoğumuz bir sorunla karşılaşmadan önce sorunun, hatta durumun farkına varamayız. Her gün önünden geçtiğimiz sıradan bir park, günün birinde küçük oğlumuzla gitmeye başladığımızda artık bizim için kentin en önemli mekanı haline gelir ve farkmdalığımız artar.

 

2009 kışının sonlarında bu proje ile ilgili Kent Konseyi'nden beni aradıklarında ve proje yürütücüsü olmamı teklif ettiklerinde, "evet" cevabını hemen verdim ama aslında bazı tereddütlerim vardı. Gönüllü, kadınlardan oluşan bir Çalışma Grubu kurulmuştu ve ne yapmak istediklerini belirlemişlerdi. Ben sonradan ekibe katılıyordum. Üstelik bir şehir plancısı olarak meslekten olmayan kişilerle daha önce hiç çalışmamıştım. Bütün bunlara karşın işin içinde çocuklar ve kadınlar vardı, üstelik kendiliğinden gelişen bir insiyatif söz konusuydu. Çalışma süresince, endişelerimin yersiz olduğunu anladım, hatta duyarlı ve gönüllü bir ekiple çalışmanın çok keyifli ve motive edici olduğunu vurgulamak isterim.

 

İlk toplantılarımız ne yapmak istediğimizi birbirimize anlatmaya çalışmakla geçti. Bazılarımız, kentteki diğer çocuk parklarına örnek teşkil edecek bir pilot park yapmamızı öneriyordu. Çünkü Çanakkale'de çok iyi diyebileceğimiz bir park gösteremiyorduk ve iyi bir park görmeğe şiddetle ihtiyacımız vardı. Yurtdışında, büyük kentlerde gördüğümüz, internette rastladığımız parklardan bahsettik. Okumaya, araştırmaya başladığımızda kafamız da karıştırmaya başlamıştı. Bir takım standartlar vardı, kullanılan malzemenin güvenliği, oyun elemanlarının boyutları gibi. Ama bir de çocuğun yaratıcılığının artması, sosyalleşmesi hatta yaşadığı yeri sahiplenmesi için değişen tasarımlardan, yaklaşımlardan bahsediliyordu. Tüm bu tartışmaların sonunda bunun bir sürece yayılması gerektiğine, üstelik birbirini izleyen birkaç projede ele alınması gerektiğine karar verdik. Öncelikli olarak önümüzde cevaplamamız gereken bazı temel sorular vardı. Bir kere iyi bir park nasıl olmalıydı? Çanakkale'deki tüm parklarda benzer sorunlar mı yaşanıyordu? Hiç parkı olmayan semtler var mıydı? Diğer anneler çocuk parkları konusunda ne düşünüyordu? Ve her şeyden önemlisi çocuklar nasıl parklar hayal ediyorlardı?

Sonuç olarak, daha sonraki projelere temel oluşturması ve kentteki mevcut durumu tespit etmek amacıyla "Çanakkale Kentindeki Çocuk Oyun Alanlarının Yeterlik ve Kalite Açısından Değerlendirilmesi" isimli projeyi tasarladık ve hayata geçirmeye çalıştık. Projeye başladıktan kısa bir süre sonra Çalışma Grubumuza, Çanakkale Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü aktif destek vermeye başladı. Proienin sonunda oluşturulan Eylem planı Çalışma Grubu Ve Park Ve Bahçeler Müdürlüğü’nün ortak ürünü olarak ortaya çıktı.

Çalışmamıza verdikleri katkıdan dolayı başta Çanakkale Kent Konseyi ve Çanakkale Belediyesi olmak üzere, emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunarız.

 

Yrd. Doç. Dr. Arzu Başaran Uysal

Kasım 2010