T.C. Çanakkale Belediyesi

Çanakkale Kenti Seçmen Beyannamesi


-
+


Önsöz

Bundan sonrası kent yönetimine aday olacaklara

 

Bir kış günü başlayan “Seçmen Beyannamesi” serüveninin başlangıcında heyecan vardı. Öneri sahipleri Çalışma Grubu oluşturup çalışmaya başladıklarında “29 Mart 2013'te Beyannameyi bir basın toplantısıyla kente duyuralım, seçimlere tam bir yıla kala seçmenler olarak adaylardan kentimiz için beklentilerimiz bunlardır diyelim.” dediler. “Adaylar bize söylemesin ne yapıp ne edeceklerini. Baş aşağı duran bu ilişkiyi ayaklarının üstüne dikelim” dediler.

 

Yola koyuldular. Farklı kurum ve kuruluşlardan katılımlarla giderek kalabalıklaşan, zaman zaman daralan “çerçeve” çalışmalarından sonra grup, “bu işin sanıldığı kadar kolay olmadığı” kanısına varıldığında aylardan

Şubat'tı ve Mart 29'a az kalmıştı.

 

Ana başlıklar, sorunlar, ihtiyaçlar, beklentiler, haklar, yerel özellikler, evrensel değerler filan derken bir “gayya kuyusunun” içine düşüldüğünün farkına varıldı. Bir de taraflar üstünde bir yerde durarak, bütün tarafları

kapsayacak bir içerik ve uslûp zorunluluğu vardı. Farklı dünya görüşü ve aidiyetlerden oluşan grup, “zorlandı”. Katılımcılar farklılıklarıyla birbirlerini anlıyorlar, önerileri getirip tartışıyorlar, ama ortak ifadeler oluşturulup

kaleme sarılınamıyordu. Herkes bir diğerine hak veriyordu. Evrensel ve yerel “şartlar” ortalıkta “gırla gidiyordu”.

 

Tereddütlü geçen günlerden sonra, “bir taraftan yazmaya başlayalım” denilerek ilk taslaklar çıkmaya başladığında Mart'ın sonlarına gelinmişti. Seçmen Beyannamesi'nin “bir yıl önceden” duyurulması hedefi şaşmıştı. 1,2,3. taslaklar birbiri ardına değişiyor, yeniden yazılıyor, yeniden görüşülüyor; uzmanlara, akademisyenlere, hemşehrilere gönderiliyor, soruluyor ve en nihayetinde Mayıs 2013'ün başlarında “bu taslak tamamdır” deniliyordu.

 

Daha sonra “tamam” denilen taslak Seçmen Beyannamesi, Kent Konseyi Genel Kurul üyeleri başta olmak üzere 1800 kentli hemşehriye gönderilerek son katkılar isteniyordu.

 

Haziran başında gelen katkılar Çalışma Grubu tarafından Beyanname'ye işleniyor ve Beyanname görüşülmek ve karar verilmek üzere 13 Haziran 2013'te Çanakkale Kent Konseyi Genel Kurul'unda kentlilerin huzuruna çıkarılıyordu.

 

13 Haziran 2013. Bardaktan boşanırcasına yağmur var toplantı saatinde. “Eyvah, kimse gelmez bu yağmurda” diye içimizden geçirmemeye çalışıyoruz. Çimenlik Kalesi toplantı salonu “ağzına kadar” dolduğunda saat

16.30'du ve toplantı başlayabilirdi.

 

Öneriler, katkılar geldi. Notlar alındı. Beyannameye öneriler yerleştirildi. Divan başkanının “Oylamayı nasıl yapalım” sorusuna salon oybirliğiyle “açık yapalım” diyordu.

Açık oylamada, divan başkanının “oylarınıza sunuyorum, kabul edenler”, “etmeyenler” sorusunu, divan başkanının “Çanakkale Kenti Seçmen Beyannamesi oybirliğiyle kabul edilmiştir.” açıklaması alkışlarla karşılanıyordu.

Uzun bir hazırlık ve müzakere süreçlerinden sonra duyarlı ve aktif kentli hemşehrilerin üzerinde anlaşma sağladığı bu metin, gelecek yönetimler için “birlikte yönetim rehberi” özelliğini de içinde taşımaktadır.

Çanakkale'nin gelecek beş yılında yerel yönetimin ve kentin yaşamsal ve yönetsel ilkelerini kapsayan “Çanakkale Kenti Seçmen Beyannamesi”, hazırlık sürecindeki katılımın farklılıklarıyla ve müzakere süreçlerindeki katkılarla; herhangi bir pazarlık veya dengeye dayalı anlayışlara uzaklığıyla; demokratik bir sürecin ürünü olarak gerçekleştirilmiş ve geleceğin demokratik Çanakkalesi için de sağlam bir dayanak olmuştur.

Gecikmeli de olsa, zaman hedefi şaşsa da herkesin kendini içinde bulabileceği “Çanakkale Kenti Seçmen Beyannamesi”ne emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.

 

Saim Yavuz