T.C. Çanakkale Belediyesi

Çanakkale Destanları Müzesi Gezici Tırı, Milyonlarla Buluşmak Üzere 2019'da da Yollarda…


-
+
Çanakkale Destanları Müzesi Gezici Tırı, Milyonlarla Buluşmak Üzere 2019'da da Yollarda…


2009 yılından bu yana Çanakkale Savaşlarını ve Çanakkale ruhunu, ülkeyi karış karış gezerek milyonlarla paylaşan Çanakkale Destanları Müzesi Gezici Tırı, 10. yıl yolculuğuna 11 Şubat 2019 Pazartesi günü, Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen uğurlama töreni ile başladı.

Tarihçi-yazar Ahmet Uslu’nun girişimleriyle başlayan, son üç yıldır da Çanakkale Belediyesinin destek verdiği Çanakkale Destanları Müzesi Gezici Tırının, 2019 yılı kapsamında ilk olarak Çanakkale’nin ilçeleri, ardından da Türkiye’nin çeşitli il ve ilçelerini gezerek kenti, Çanakkale Savaşlarını ve Çanakkale ruhunu anlatacağı yolculuğu başladı.

Çanakkale Ruhu, 2019’da da Ülkeyi Dolaşacak

Her yıl, gittiği her noktada büyük ilgiyle karşılanan gezici tır için Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen uğurlama töreninde bir konuşma yapan Tarihçi-yazar Ahmet Uslu, “Çanakkale Destanını anlatmak üzere 2009 yılında Anadolu’ya çıkmaya karar verdik. Her gittiğimiz yerde daha fazla ilgi gördük. Çanakkale’yi ve Çanakkale ruhunu anlattık. Çanakkale’ye bütün Türkiye’den misafirlerimizin gelmesine ön ayak olduk. Son üç senede üç defa omuz verdi bize Çanakkale Belediyesi. Bu iş için, ‘artık yeter; 15 milyon kişiye ulaştık, bırakalım’ dediğimiz anda yeniden bir hamle ile 5 milyon kişiye ulaşmak üzere Anadolu yollarına çıkıyoruz bugün. Anadolu yollarında Çanakkale’yi anlatacağız. Çanakkale ruhunu anlatacağız. Görsellerimizle ‘Buyurun, Çanakkale’ye gelin, sizi ağırlayalım’ diyeceğiz. Bu kapsamda, bize bu imkanı veren Sayın Belediye Başkanımıza ve her türlü desteği veren Çanakkale Belediyesi personeline çok teşekkür ediyoruz. Onlar adına ve müzemiz adına Çanakkale ruhunu 2019’da da Anadolu’da anlatmaya devam edeceğiz” dedi.

Önce Çanakkale Sonra Anadolu…

Çanakkale Destanları Müzesi Gezici Tırı’nın çok önemli bir iş ortaya koyduğunu belirten Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise, “Müze tırımız 3 yıldan beri desteklerimizle Anadolu’yu geziyor. Geçen sene 2018 Troia yılıydı. Tırımızın bir tarafına 2018 Troia Yılı görseli asmıştık, diğer yanında yine Çanakkale Savaşlarını ve Çanakkale’yi anlatan bir kompozisyon vardı. Bu sene 2019’da Çanakkale’den başlayarak, ilçelerimizi dolaşacağız. Daha sonra da Anadolu’ya gideceğiz. Önce Kastamonu’dan başlayacağız. Orada bir ay kadar süreyle kalacak. Bütün ilçelerini gezecek” dedi.

Hedef; 82 Milyona Ulaşmak

Gezici Tır’ın ilk günden bu güne milyonlara ulaştığını ancak hedefin daha büyük olduğunu kaydeden Başkan Gökhan, “Hedefimiz şu; 82 milyona da bu tırı ulaştırmak... Türkiye’nin tüm kentleri ve ilçelerine bu tırı ulaştırmak istiyoruz. Tırımız sadece Çanakkale’yi tanıtmıyor, bu çalışma milli birliğimizi ve bütünlüğümüzü de ifade ediyor. Bu tırı gören, ziyaret eden herkes bu duygularla çıkıyor ve ülkemize geçmişte hangi şartlarda sahip olduğumuzu izlemiş oluyorlar. Bu aynı zamanda Çanakkale’ye gelişleri de arttırıyor. Çanakkale Savaşlarının olduğu alanlara gelenler her geçen yıl çoğalıyor. Bu anlamda; hem bir tanıtım hem de bilinçlendirme tırı diyorum ben. Çok sayıda insana ulaştık. Ama ben yetmez diyorum; hedefimiz 82 milyon. Bütün illerimize bu tırı göndermenin mücadelesi içindeyiz. Bu tır talep olduğu müddetçe ki olacaktır, tanıtıma devam edecek. Çünkü yeni nesiller geliyor. Dolayısıyla her Türk gencinin bu bilince sahip olması gerekir. Ülkenin ne şekilde kurulduğunu bilmesi gerekir. Şehitlerimizi, Mustafa Kemal’i ve onun silah arkadaşlarını tanıması gerekir. Bundan da kıvanç duyması gerekir. Çanakkale, burada verilen mücadeleler bizim onur abidemizdir. Bu anlamda, Tırımızın yolunun açık olmasını temenni ediyorum. Gidilen her yere, vatandaşlarımıza bizden selam olsun” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Konuşmaların ardından Çanakkale Destanları Müzesi Gezici Tırı, ilk olarak Çanakkale ilçelerini ardından ise Kastamonu’dan başlayarak ülkenin çeşitli il ve ilçelerini gezmek üzere yola çıktı.