Belediye Başkanı Sayın Ülgür Gökhan’In Prof. Dr. Bahriye Üçok’U Anma Mesajı…

Prof. Dr. Bahriye Üçok; ülkemizin yetiştirdiği bilgili, eğitimli, çağdaşlık yolunda ilerleyen ve yürüdüğü aydınlık yola yeni yoldaşlar katmak için çabalayan, çok önemli bir kadın aydınımızdı.

1953 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi‘nde bir ilki gerçekleştirerek, fakültenin ilk kadın öğretim üyesi olan Bahriye Üçok izlediği bilim ve çağdaşlık yolunda, akademik kariyerinin yanına sanatı da, siyaseti de başarıyla sığdırmıştır.

Yaşamına sığdırdığı sayısız başarı, laiklik, kadın hakları ve hep dikkat çektiği irtica tehlikesine karşı sürdürdüğü mücadelesi ile bir takım odakların hoşuna gitmeyen işler yapan Üçok, maalesef sonunda acımasız ve gözünü kan bürümüş karanlık terörün kurbanı oldu.

27 yıl önce bugün, çok değerli bir siyasetçi, tarihçi ve akademisyen olan Prof. Dr. Bahriye ÜÇOK’u, evine gönderilen çok sevdiği, yaşamını adadığı kitaplardan oluşan paketi açmaya çalışırken, pakete gizlenmiş bombanın patlamasıyla kaybettik. Zor yetişen, ender rastlanan, kendine büyük emek veren değerlerimizi, böylesine acımasız cinayetlere kurban vermek içimizi çok acıtıyor, canımızı çok yakıyor.

Atatürk ilkelerine gönülden bağlılığı, kadın hakları ve laiklik savunuculuğuyla bilinen değerli Cumhuriyet kadını Prof. Dr. Bahriye ÜÇOK’u vefatının yıl dönümünde sevgi ve saygıyla anıyorum.

Ülgür GÖKHAN