“Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Başarı Ödülü” Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'a Takdim Edildi...

TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanlığı başta olmak üzere, sektörün tüm aktif federasyon ve üretici firmalarınca desteklenen Ulaştırma Platformu tarafından Çanakkale Belediyesi’ne verilen “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Başarı Ödülü” Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a takdim edildi.

Belediye Başkan Yardımcıları Özleyiş Çetin, Ali Sürücü, Çanakkale Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürü Hayati Gürses, Halk Otobüsü Şoförü Mücella Tezcan ve Ulaşım Hizmetleri Personeli, Çanakkale Belediyesinin kent içi toplu ulaşımda kadın şoför istihdam edilmesi nedeni ile verilen ödülü Başkan Gökhan’a takdim etti. Ödül hakkında açıklamada bulunan Çanakkale Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürü Hayati Gürses; “Ödül töreninde kurumumuzun görüşlerini iletme fırsatımız oldu. Cinsiyet ayrımcılığının adaletli bir yaklaşım olmadığını, bireylerin eşit derecede insan haklarından faydalanabilmeleri için cinsiyet ayrımcılığı yapılmaması gerektiğini ve Çanakkale Belediyesinin de görüşünün bu olduğunu ifade ettik. Düşüncelerimiz katılımcılar tarafından büyük bir memnuniyet ile karşılandı” dedi.

Ödül nedeni ile Belediye Başkan Yardımcıları Özleyiş Çetin, Ali Sürücü, Ulaşım Hizmetleri Müdürü Hayati Gürses ve Ulaşım Hizmetleri Personelini tebrik eden Başkan Gökhan; “Bu uygulamayı başlatırken kadınlarımıza bir istihdam fırsatı sunalım diye düşünmüştük. Hayata geçirdik ve şoförümüz de son derece başarılı bir şekilde çalışmakta. Hedefimiz bu sayıyı arttırmak, hatta buna teşvik etmek. Mümkün olursa taksilerimiz ve minibüslerimizde de kadın şoförlerimiz olabilir. Önemli olan, bu sektörde daha fazla kadın şoförün hizmet verebilmesi. Özellikle müşterilere davranış biçimleri noktasında kadınların daha kibar ve uygun davrandıklarını biliyoruz. Dolayısı ile kadın şoför istihdamını önemsiyorum” dedi.

Çanakkale Belediyesi’nin kadın istihdamı konusunda her zaman örnek olduğunu belirten Başkan Gökhan; “Çanakkale Belediyesi zaten her zaman kadın istihdamı konusunda başarılı. 4 Başkan Yardımcımızın 3’ü, müdürlerimizin de yüzde 70’i kadın. Belediyemizde de kadın istihdamı üst seviyelerde. Özellikle de teknik ekibimizde çok sayıda kadın mimar ve mühendisimiz var. Dolayısı ile böyle bir ödülün Çanakkale Belediyesine layık görülmesi son derece önemli” şeklinde konuştu.

Kadın şoför istihdamının arttırılması için çalışma yürütüleceğini belirten Başkan Gökhan; “Kadın şoför sayımızı arttırmak için çalışmalar yürüteceğiz. Onları teşvik edeceğiz, ilanlar açacağız. Çanakkale Belediyesinde kadın şoför istihdamı ile ilgili bir projeyi hayata geçirmeye çalışıyoruz. Umarım bu proje ilgi görür ve daha fazla kadın şoför istihdam etmiş oluruz. Bunu özel sektöre de yansıtmaya çalışacağız” dedi.

Çeşitli kentlerde uygulanmaya başlanan “pembe otobüs” uygulamasına da değinen Başkan Gökhan; “Özellikle son dönemde bir pembe otobüs konusu var. Pembe otobüs konusu son derece yanlış ve kadınları rencide edici bir uygulamadır. Aynı zamanda erkekleri de aşağılayan bir uygulamadır. Biz bunu kabul etmiyoruz. Türkiye’de yıllar boyunca toplu taşımada kadınlı erkekli birlikte seyahat edilir. Bunun için de bir sakınca yoktur ve olmamalıdır. Eğer pembe otobüs uygulaması varsa gemide de, trende de bu uygulamayı yapalım. Uçakta da pembe uçakla uçalım. Bunu niye sadece otobüslere yapıyoruz? Ben bu uygulamanın kadınlar ve erkekler açısından uygun olmadığını düşünüyorum. Biz Çanakkale’de tam tersine kadınların daha fazla istihdam edilmesi ve kadın ve erkeklerin birlikte istihdam edilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“Pembe otobüs” uygulamasının kadınları ve erkekleri aşağıladığını, bu nedenle de bu tarz uygulamalardan uzak durulaması gerektiğini vurgulayan Başkan Gökhan; “Bu anlayış, nasıl ortaya çıktı ve nereden geldi bunu da anlamak mümkün değil. Bu düşünceye göre hiçbir ortamda kadının ve erkeğin bir arada olmaması gerekir. O zaman da Türkiye Cumhuriyeti Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti olmaz, Sudi Arabistan Krallığı gibi bir ülke olur. Halbuki biz bunu reddediyoruz. Zaten bu tür uygulamalar oldukça da son zamanlarda televizyonlarda da gördüğümüz gibi sapık, kendini din görevlisi diye addeden kişilerin düşüncelerini dinlemiş oluyorsunuz. Bunların hepsi birbirini tetikler. Bir tanesini hoş gördünüz zaman arkadan öteki gelir. Onu da hoş görürseniz bir sonraki gelir. O nedenle kesinlikle kadınları aşağılayacak bu tür uygulamalardan uzak durmamız gerekir” dedi.

Başkan Gökhan, kadın ve erkek eşitliğinin bireylere benimsetilmesi gerektiğini vurgulayarak; “Bizim bu tarz bir uygulama düşünmemiz söz konusu değil. Burada önemli olan insanlarımızın eğitimlerini tam olarak verebilmek. Kadınlara karşı nasıl davranılması gerektiğinin eğitimini vermek. Kadınların ve erkeklerin eşit olduğu bilincinin verilmesi gerekir. Asla ve asla kadınların cinsel obje olarak görülmemesi gerektiğini beyinlerimize işlememiz gerekir” dedi.

26.09.2017 ( 17.08 )