Başkan Gökhan'dan Çevre Eylemine Destek…

Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi öncülüğünde, sivil toplum kuruluşları, çevreciler ve doğaseverler, 06.06.2017 Salı Günü Cumhuriyet Meydanında “Zeytin İdam Yasasına” dur demek için bir araya geldi.

Yoğun katılım ile gerçekleştirilen buluşmaya Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın yanı sıra Belediye Meclis Üyeleri, Belediye Başkan Yardımcıları da destek verdi. Zeytin dalları, fidanları ve ‘Zeytin ağacı kendisine yapılan ihaneti asla unutmaz’ pankartı açan çevreciler, zeytin yasasının geri çekilmesi talebinde bulundular. Burada açıklamada bulunan Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclis Başkanı Anıl Can; “Yasa tasarısına göre sadece vali ve valinin emrindeki bürokratlardan oluşacak olan zeytin sahalarını koruma kurullarına geleceğimizi ve doğamızı yakından etkileyen kararlar konusunda yetki verilmesini asla kabul etmiyoruz. Bu değişikliğin termik ve madencilik lobilerinin, kirli sanayi kurmak isteyenlerin saldırısı sonucu olduğunu biliyoruz! Komisyonda kabul edilen söz konusu torba yasada Mera Kanununun 14. Maddesi de değiştirilerek meraların da talana açılması kolaylaştırılmaktadır. Bu kabul edilemez bir durumdur!” şeklinde konuştu.

Can’ın yaptığı açıklamanın ardından basına demeç veren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Zeytin bu yörenin çok önemli bir tarım üründür. Burada bir maden ocağı ya da sanayi kuruluşu için zeytinliklerin katledilecek olmasını anlamak mümkün değil. Diğer alanlar bitti de zeytin alanları mı kaldı ortadan kaldırılıp maden yapılacak. Sadece çevreciler değil Çanakkaleliler olarak bu yöredeki zeytinliklerin korunması tarafındayız. Dünyada önemli bir zeytin üreticisi ülkeyiz. Zeytinlik alanlarımızı ıslah edeceğimize yeni zeytinlik alanları açacağımıza, mevcut alanları tahrip etmek suretiyle buraların sanayi ve madene açılmasına şiddetle karşıyız”.

Zeytinliklerin ve ormanların tahrip edilmesinin önüne geçilmesi gerektiğini ifade eden Başkan Gökhan; “Konut ve turizm tesisi yapmayacaklarmış. Zeytin ağacını kestikten sonra bir kıymeti yok. Tarıma dayalı sanayi dediğimiz bir vizyonumuz var. Çanakkale’ye yönelik ve zeytinlik yörelerine yönelik tacizden vazgeçmeleri lazım. Sadece zeytin değil, altın işletmesi için ormanlara da tecavüz var. Bunun kesinlikle sona ermesi lazım. Sonuç itibari ile bu duyarlılığı göstermelerini bekliyorum. Kuranı kerimde geçen barışın simgesi bir bitki. Onu çoğaltalım. Ortadan kaldırmayalım. Bu büyük ayıp, büyük günahtır. Parlamentonun bunu düşünmesini bekliyorum. Madenciler ve sanayiciler, vekilleri kandırıp bu yasayı geçirmeye çalışsa da milletin vekillerinin yasaya dur demesini istiyorum. Umuyorum başarılı olacağız” dedi.

07.06.2017 ( 16.47 )