Aklım Fikrim Çanakkale Projesi Rapor Sunum Toplantısı Gerçekleştirildi...

Çanakkale’nin dünya kentleri içerisine girmesi hedefi ile Kale Grubu, Türkiye Bilişim Vakfı ve Novusens İnavasyon ve Girişimcilik Enstitüsü öncülüğünde başlatılan ve Çanakkale Belediyesi’nin de katkı verdiği Aklım Fikrim Çanakkale projesinin rapor sunum toplantısı 31.05.2017 Çarşamba günü Kolin Otel’de gerçekleştirildi.

Toplantıya Vali Orhan Tavlı, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan, Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı ve Novusens İnavasyon ve Girişimcilik Enstitüsü Kurucusu Berrin Benli’nin yanı sıra Çanakkale iş dünyası ile davetliler katıldı.

Toplantıda açılış konuşmalarını Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay ve Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı yaptı. Vali Orhan Tavlı’nın proje hakkındaki görüşlerini belirmesinin ardından toplantıda konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Aklım Fikrim Çanakkale projesi, Kale Grubu, Türkiye Bilişim Vakfı ve Novusens İnovasyon ve Girişimcilik Enstitüsü’nün katılımları ile Çanakkale’nin akıllı bir şehre dönüştürülmesinin hızlandırılması ve yaşam kalitesinin arttırılmasına yönelik hazırlanan bir proje” dedi.

Çanakkale’nin 3 kahramanı olduğunu belirten Başkan Gökhan; “Bu kentin 3 tane kahramanı var. Bir tanesi Hektor, Troia’nın kahramanı. Bir diğeri Fatih Sultan Mehmet. İki tane kalenin yapılmasını sağlayan, bilim adamı bir padişah. Üçüncüsü, elbette ki tartışmasız Mustafa Kemal Atatürk. Bir de bu kentin ekonomi kahramanı var. Rahmetli İbrahim Bodur. 1957’de, Çanakkale’den Çan’a yol yokken, hiçbir iletişim, ulaşım aracı yokken, oraya bir sanayi tesisi kurması sonucunda, bugün Çanakkale ekonomik olarak bir yere geldiyse ve başka yatırımcılar varsa, o ateşin yakılmasında çok önemli bir katkısı olduğuna inanıyorum. Dolayısı ile onun mirasçıları olarak da Kale Grubu, bütün evlatları ve çalışanları ile yine Çanakkale’nin gelişmesi, çağdaş hamle yapması için bir projeye önderlik ediyor olmasından büyük mutluluk duyuyorum. Kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.

Projede gençlerin yer almasının önemli olduğunu vurgulayan Başkan Gökhan; “Çanakkale ile akıllı geleceğe noktasındaki süreçte, birçok başlıkta çalışma yürütüldüğünü biliyorum. Özellikle bu projede gençlerin yer almasını çok önemsiyorum. Bunun üniversite ayağının da olmasını ayrıca önemsiyorum. Çünkü akıllı kentlerin olmazsa olmazlarından birinin de üniversite olması gerekiyor. Bu yönde de üniversitenin hamlelere hazır olması ve önder olması gerekir. Bizim üniversitemizin de bu seviyede olduğunu biliyoruz. Umarız önümüzdeki süreç içerisinde hızlı bir biçimde, yeni yapılanma ile beraber bu sürecin önünde yer alacağına inanıyorum” dedi.

Kentlerin nüfusunun hızlı bir şekilde arttığını ifade eden Başkan Gökhan; “Bu gün dünyanın yüzde 54’ü kentlerde yaşıyor ve hızlı bir biçimde kentleşme oranı artıyor. Çanakkale’de köprü konusu gündeme geldiğinde, ortalık birden çalkalanma aşamasına geldi. Yani köprü var, rant var, arsalar şöyle olsun, gelelim gibi plansız, hedefi olmayan ve biraz da ranta dayanan bir hareketlenme başladı. Burada çok dikkatli olmamız gerektiğini söyledim. Bir bölü 100 binlik bir şehir planımız var, ama bununla yetinmeyip, bu kentin geleceği ile ilgili, akıllı kent olarak neler yapabileceğimizin planlamanın tam zamanı” dedi.

Çanakkale Belediyesinin akıllı şehir projesi için önemli adımlar attığını ifade eden Başkan Gökhan; “Çanakkale Belediyesi olarak yıllardır bu süreçte adım adım bir şeyleri yapmanın gayreti içerisindeyiz ve yeni gelişmeleri takip ediyoruz. Bilişim noktasında yoğun bir çabamız var. Özellikle ulaşım alanında çalışmalarımız var. Akıllı kavşak, akıllı durak uygulamaları, akıllı ödeme-toplama modelleri, araç takip sistemleri gibi çeşitli alanlarda atılım yapıyoruz. Örneğin belediye binamızı yeşil bina olarak yapıyoruz.

Yani çevreci bir anlayış ile bunu yapmaya çalışıyoruz. Atık su arıtma tesisimizin elektrik enerjisini güneş enerjisi ile elde etmek için yatırım yaptık. Yani sürekli bu alanda örnek olmak için çaba harcıyoruz. Tabi bu yeterli mi? Değil. Bunu biraz daha planlı ve programlı, belki de ortak bir akılla, bunu sadece belediye olarak değil, bütün kurumlar ile resmi ya da STK’lar ile hatta sivil inisiyatifler ile bu noktada ortak projeleri üretmemiz gerekir” dedi.

Kale Grubu ile yürütülen Bilim Merkezi projesinden de söz eden Başkan Gökhan; “Kale Grubu ile bir bilim merkezi çalışmamız var. O çalışma sürüyor. Amaç da bu zaten. Bilim ile ilgili teknolojik gelişmeleri gençlerimize ve çocuklarımıza da sağlamak. Onun için bu noktada insanlar yaşadıkları yerlerde daha mutlu oldukları, güven duydukları, kente ait mevcut değerleri yaşatıp, koruyan ve gelecek nesillere aktarılan koşulların oluşması, sağlıklı kentlerin oluşması, karbon ayak izinin giderek azaldığı, kentlerin bu şekilde gelişmelerini sağlayacak yöntemler belirlemeliyiz. Bunu da akıllı yöntemler ile uygulamak zorundayız” dedi.

Başkan Gökhan’ın konuşmasının ardından Novusens İnavasyon ve Girişimcilik Enstitüsü Kurucusu Berrin Benli, proje raporu ile ilgili sunum gerçekleştirdi. Benli sunumunun ardından katılımcıların sorularını yanıtlarken, toplantı hediye takdimi ile sona erdi.

01.06.2017 ( 13.49 )